Konferencija Vučića i Putina

Srbija pouzdan partner Rusiji, Moskva dijeli zabrinutost zbog KiM

  • 17.01.2019. 17:14

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na konferenciji za medije da je sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarao o svim temama društvenog života, Kosovu i Metohiji, unapređenju ekonomske saradnje. 

Putin ističe da je sa obje strane potvrđena usmjerenost za nastavak razvoja strateškog partnerstva koji je tradicionalan za naše zemlje i naše narode. Moskva dijeli zabrinutost srpskog ruskovodstva u vezi sa pitanje Kosova i Metohije.

Aleksandar Vučić je poručio da je Srbija pouzdan partner Rusiji, te da je tokom današnjih razgovora sa ruskim predsjednikom postignut visok stepen saglasnosti o svim temama.

Predsjednik Srbije dodao je da je sa Putinom razgovarao i o Kosovu i Metohiji, ističući da je Srbija spremna za razgovore i kompromise sa Albancima, ali da neće da pristane na poniženje.

"Mi ćemo istrajavati u tome, ali ponavljam da nikome nećemo dozvoliti da unizi Srbiju", istakao je Vučić.

Putina je, kaže, obavijestio o taksama koje su Albanci uveli protiv Srbije ali i o osnivanju tzv. vojske Kosova.

"Čini mi se da smo i po tom pitanju dobili podršku", naglasio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije sa Putinom koji se nalazi u posjeti Srbiji.

Predsjednik Vučić je rekao da je zadovoljan napretkom saradnje u svim oblastima.

"Nikada nismo potpisali toliko sporazuma, iz gotovo svih sfera, naša trgovinska razmjena je porasla, naši ekonomski odnosi su sve bolji, razgovarali smo o svim poslovima koji su pred nama", istakao je Vučić.

Napomenuo je da mu je čast što je ugostio Vladimira Vladimiroviča koji je, kaže, dokazani prijatelj Srbiji i njenog naroda.  

Predsjednik Srbije je dodao da će Rusija donirati još pet miliona evra za završetak radova na Hramu Svetom Save.

Napomenuo je da će ruska država Srbiji vratiti 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja. 

Putin: Rusija dijeli zabrinutost u vezi sa KiM

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin rekao je da Moskva dijeli zabrinutost srpskog rukovodstva u vezi sa KiM, jer koraci koje je preduzela Priština u posljednje vrijeme mogu dovesti do destabilizacije Balkana.

"Ruski stav je poznat i slažemo se da je neophodno uzajamno prihvatljivo rješenje na osnovu Rezolucije UN 1244", istakao je Putin na konferenciji za štampu nakon razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Izrazio je žaljenje što su prištinske vlasti u proteklo vrijeme preduzele provokativne korake. 

S tim u vezi je ocijenio da je odluka o transformaciji KBS u vojsku kršenje Rezolucije 1244, koja je dopušta bilo kakvo formiranje vojske, osum prisustva vojnog kontingenta UN.

Zahvalio je predsjedniku Vučiću na pozivu da posjeti Srbiju, a svim na građanima na toplom prijemu koji su osjetili svi članovi ruske delegacije.

Ukazao je da Rusija sa Srbijom održava stalne kontate i podsjetio na prethodne surete sa predsjednikom Vučićem.

Ukazao je da su i na današnjem sastanku detaljno razmotrili kompleks bilateralnih osnosa i razmijenili mišljenje o aktuelnim međunarodnim i regionalnim pitanjima.

Sa obje strane je potvrđena usmjerenost za nastavak razvoja strateškog partnerstva koji je tradicionalan za naše zemlje i naše narode, rekao je Putin.

Naglasio je da očekuje da se do kraja godine potpiše sporazum Srbije i Evroazijske unije.

Govoreći o brojnim sporazumima koji su potpisani danas u Beogradu, Putin je rekao i da će se sredinom godine, na redovnom zasjedanju zajedničkog Mešovitog komiteta dvije zemlje, razmotriti napredak u realizaciji potpisanih memoranduma.

Kaže da očekuje povećanje količine gasa koji stiže u Srbiju sa 3 na 3,5 milijardi kubnih metara gasa.

Ruski predsjednik je najavio i značajne investicije u NIS i povećanje kapaciteta gasnog skladišta Banatski dvor.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок