Krizni štab saopštio

Srbija: Od 17. jula maske obavezne i na otvorenom ako nije moguća distanca

  • 15.07.2020. 15:14

Nošenje zaštitnih maski na otvorenom biće ubuduće obavezno na teritoriji cijele Srbije u okolnostima u kojima nije moguće držati distancu od jedan i po metar, odlučio je Krizni štab.

Iz Kriznog štaba preporučuje se nošenje maski i na svim ostalim javnim mjestima na otvorenom prostoru.

Odluke Kriznog štaba odnose se na cijelu teritoriju Srbije, a ne kao što je bio slučaj posljednjih sedmica samo na pojedine gradove, a stupaju na snagu od petka.

Na današnjem sastanku Kriznog štaba donesena je i odluka o zabrani okupljanja više od 10 ljudi na otvorenom i zatvorenom prostoru.

Za vrijeme boravka na javnim mjestima između okupljenih mora postojati distanca od jedan i po metar, odnosno svaka osoba mora zauzimati minimum četiri kvadratna metra.

Vlada Republike Srbije još jednom je apelovala na građane da poštuju sve donesene mjere zarad sopstvenog zdravlja i zdravlja svojih najbližih.

- Ukoliko bi svi građani pri svakom izlasku iz kuće konstantno nosili zaštitnu masku, takva mera bila bi ekvivalentna zabrani kretanja jer na takav način sprečavamo epidemiološki rizične kontakte i sprečavamo širenje korona virusa. Uvereni smo da ćemo zajedno sa svim svojim građanima, uz najveću moguću disciplinu i odgovornost, iz bitke protiv korona virusa izaći kao pobednik -  saopšteno je iz Vlade Srbije.