Ana Brnabić

Srbija neće priznati samoproglašeno Kosovo, rješenje u kompromisu

  • 12.11.2018. 22:00

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić poručila je u Berlinu da je rješenje za pitanje Kosova i Metohije u kompromisu, a da je za nju kompromis neka tačka između toga da je Kosovo Srbija i toga da je ono nezavisno i da Srbija samo treba da ga prizna.

Brnabićeva je na Evropskom forumu "Srbija u EU" u organizaciji Fondacije "Konrad Adenauer" istakla da ako neko insistira da je Kosovo nezavisno i da će Srbija samo da ga prizna - "to se neće desiti". 

"Beograd će nastaviti da insistira na tome da je Kosovo Srbija", rekla je Brnabićeva, prenose beogradski mediji. 

Ona je naglasila da je Pandorina kutija otvorena prije 10 godina, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost mimo svih demokratskih principa. 

"Mi pokušavamo da je zatvorimo i to će biti teško. Ne znam da li će biti moguće, ja bih voljela da nađemo komprimis i da se svi zajedno pomjerimo u budućnost", rekla je Brnabićeva. 

Ona je dodala da Kosovo i Metohija nije isti slučaj kao Hrvatska, BiH, Slovenija ili Makedonija jer su to bile priznate republike u okviru SFRJ, dok je Kosovo i Metohija uvijek bilo integralni dio Srbije. 

Brnabićeva je ocijenila da zamrznuti konflikt nikako nije dobro rješenje. 

Ona je zahvalila Njemačkoj za podršku Srbiji na putu ka EU, kao i za inevsticije i zapošljavanju više od 50.000 ljudi. 

"Svakako ćemo čuvati partnerstvo koje smo uspjeli da napravimo u posljednjih 18 godina", dodala je Brnabićeva. 

Brnabićeva je na Evropskom forumu poručila da je strateško opredjeljenje Srbije članstvo u Uniji, a od suštinske važnosti za zemlju očuvanje stabilnosti i razvijanje regionalne saradnje. 

Ona je navela da je potencijalni ulazak Srbije u EU 2025. godine dostižan, ali veoma ambiciozan i da ne zavisi samo od Srbije, već i od EU. 

Brnabićeva je istakla da su najveći izazov za Srbiju poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava. 

"Poglavlje 35 o Kosovu i Metohiji je najteže pitanje koje ćemo morati da riješimo do trenutka kada budemo bili spremni za članstvo, a EU spremna za dodatna proširenja", dodala je Brnabićeva. 

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.