Odluka suda u Strazburu

Srbija mora da plati odštetu Novosađaninu zbog zlostavljanja u policiji

  • 26.01.2021. 12:26

Evropski sud za ljudska prava sa sjedištem u Strazburu naložio je državi Srbiji da na ime nematerijalne štete isplati 2.700 evra Novosađaninu Aleksandru Zličiću (39) i još 4.000 evra za troškove postupka, jer je 2014. godine bio pretučen u novosadskoj policiji.

Odluka suda donjeta je jednoglasno u pogledu povrede člana Evropske konvencije o zabrani nečovečnog i ponižavajućeg tretmana, dok je sud glasovima 6 prema 1 odbio dio tužbe Zličića koja se odnosila na povredu prava na fer saslušanje, objavio je danas Evropski sud.

Zličić je bio uhapšen 10. januara 2014. godine zbog nedozvoljenog držanja marihuane dok je sa prijateljem sjedio napolju na klupi, nakon čega je u policijskoj stanici, kako je tvrdio, pretučen, svlačen, a prijećeno mu je porodicom i djevojkom, pa je u strahu od zlostavljanja, potpisao je potvrdu o zaplijeni, piše Blic.

Međutim, on je dva dana kasnije zatražio medicinsku pomoć i u ljekarskom izveštaju su mu konstatovane povrede, nakon čega se obratio tužilaštvo koje je njegove navode odbacio zbog nedostatka dokaza.

Zličić je u krivičnom postupku pravosnažno osuđen na uslovnu kaznu od tri mjeseca zatvora zbog nedozvoljenog držanja marihuane.

Zahtjev za zaštitu zakonitosti i žalba Ustavnom sudu mu nisu prošli, ali je u parničnom postupku uspjeo da dobije odštetu zbog ponižavanja u policiji, prenosi Blic.

Novosadski prvostepeni sud mu je dosudio u dinarskoj protivvrednosti 670 evra za bol i patnju, 835 evra za pretrpljeni strah i 605 evra za troškove, ali su ovi iznosi kasnije umanjeni u žalbenom postupku, mada je presuda potvrđena.

Evropski sud je u svojoj odluci utvrdio da je sama odluka domaćih sudova bila dovoljna da utvrdi kršenje člana Evrpske konvencije o ljudskim pravima u vezi sa zlostavljanjem u policiji.

Medutim, primjetio je, kako navodi, i druge faktore koji bi doveli do takvog zaključka, uključujući medicinske izvještaje i svjedočenja.

Ukazao je da je u prilog povrijedi pomenutog člana utvrdio i odsustvo odgovarajuće istrage o navodima Zličića o zlostavljanju.

Što se tice prava na pravicno saslušanje, Evropski sud je zaključio da pomenuto zlostavljanje nije bilo ključno za osuđujuću presudu i da je Zličić imao pošteno suđenje.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)