Zorana Mihajlović

Srbija će imati najbržu prugu u regionu

  • 18.01.2019. 11:17

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da će Srbija imati najbržu prugu u ovom dijelu regiona kojom će se vozovi od Beograda do Budimpešte kretati brzinom 200 kilometara na sat.

Mihajlovićeva je istakla da će čak 127 miliona evra, iz ugovora vrijednog 230 miliona evra koji je juče potpisan sa "Ruskim željeznicama", biti upotrijebljeno za izgradnju jedinstvenog dispečerskog centra za željeznicu iz kojeg će se upravljati saobraćajem u cijeloj Srbiji. 

Ona je za Radio-televiziju Srbije istakla da je cilj Srbije moderna željeznica, koja je povezuje sa regionom i Evropom. 

"Srbija se strateški opredelila da ulaže u železnicu, nekako smo prethodnih decenija ulagali u auto-puteve i puteve, zaboravljajući na to koliko je značajan železnički transport. Rekonstruisano je preko 200 kilometara pruga, radimo najbržu prugu u regionu kojom će se ići 200 kilometara na sat", rekla je Mihajlovićeva. 

Prema njenim riječima, Srbiji je neophodan moderni dispečerski centar koji će biti izgrađen zahvaljujući ugovoru sa Rusijom, a "Ruske željeznice" su jedna od najboljih svjetskih kompanija sa kojima bi trebalo razmijeniti iskustvo. 

Ona je navela da je prošle godine završeno 77 kilometara barske pruge, kao i da se trenutno priprema dokumentacija za dio pruge od Crne Gore. 

"Za Srbiju je najvažniji Koridor 10 i koridor ka Crnoj Gori. Mi mislimo da ćemo u narednih četiri-pet godina uspeti da rehabilitujemo sve najvažnije pruge na našoj teritoriji", zaključila je Mihajlovićeva. /kraj/jn/mir