Vanredni sastanak

Srbi potpisali deklaraciju: Ostavke na sve funkcije!

  • 27.11.2018. 10:42

Gradonačelnici četiri sprske opštine sa sjevera Kosova potpisali deklaraciju, koja sadrži četiri tačke, po kojima daju ostavke na sve funkcije.

Na današnjem vanrednom sastanku gradonačelnika opština Sjeverna Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin potok i Zvečan potpisana deklaracija kojom se lideri tih opština povlače sa svojih funkcija i prekidaju svaku komunikaciju sa vlastima u Prištini.

Kako je saopšteno na konferenciji za medije, nakon završetka vanredne sjednice, gradonačelnici četiri srpske opštine potpisali su zajednički deklaraciju u četiri tačke, u kojoj su naveli razloge za svoju odluku o napuštanju funkcija i svake komunikacije s vlastima u Prištini. 

Kako tačka jedan navedeno je da je takva odluka donesena zbog uvođenja nehumanih taksi od 100 odsto na srpsku robu, čime je kosovskim Srbima ugroženo pravo na život, liječenje i opstanak i što vodi u još dublju krizu. 

Navedeno je da se deklaracija potpisuje zbog kontinuiranog nasilja, prebijanja Srba, neosnovanih hapšenja i pokušaja ubistva Milana Radoičića, što takođe ugrožava pravo na život Srbima na Kosovu. 

Pod tačkom tri navodi se kršenja svih međunarodnih sporazuma, od Rezolucije 1244, Briselskog sporazuma, kao i CEFTA sporazuma, a pod tagčkom četiri ističe se da se odluka donosi zbog prištinskog kršenja sopstvenih pravnih akata po kojima se moraju poštovati prava Srba. 

Obrazloženo je i da se ovakav njihov postupak ne treba tumačiti kao nespremnost da se oni brani spospstveni narod. 

Na sjednici skupštine opštine Sjeverna Mitrovica, prisustvovalo je 15 odbornika, a odbornici SDP-a, Ksenija Božović i Marko Jakšić nisu bili prisutni. 

Kako javlja KoSSev, sjednicu su organizovali predsatvnici Srpske liste, a u podne se očekuje i protest zbog mjera Prištine da se takse na robu iz Srbije o dignu za 100 odsto. 

Inače, nagovještaj ovakvog razvoja situacije dao je jutros direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić koji je izjavio da su ga predstavnici Srba s Kosova obavijestili da napuštaju funkcije gradonačelnika srpskih opština, odnosno da se povlače sa svih funkcija, čime praktično prestaje komunikacija za prištinskim vlastima.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић