Kancelarija Vlade Srbije saopštila

Srbi ponovo na udaru - U Orahovcu kamenovana kuća Mirjane Dedić

  • Извор: СРНА
  • 09.09.2021. 17:18

U Orahovcu je kamenovana kuća Mirjane Dedić (74), što je 15. zabilježeni napad na srpske kuće od početka godine, saopšteno je iz danas Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Iz Kancelarije navode da Dedićeva živi sama i da su ovaj atak na njen dom i bezbjednost unijeli snažnu zabrinutost i opravdan strah kod srpske starice.

S obzirom na činjenicu da u blizini njene kuće postoje sigurnosne kamere, iz Kancelarije zahtijevaju da počinioci u najkraćem mogućem roku budu otkriveni i adekvatno sankcionisani.

"Kako bilo kome može da smeta žena u osmoj deceniji života, koja je postala meta samo zato što je Srpkinja", pitaju iz Kancelarije.

Slučaj je prijavljen policiji, a Mirjanu je posjetio i predsjednik Privremenog organa opštine Orahovac kako bi se sa njom dogovorio o saniranju štete koju će Kancelarija za Kosovo i Metohiju nadoknaditi.

Iz Kancelarije podsjećaju da je od početka godine izvršeno više od 90 napada koji su imali vjersku ili nacionalnu konotaciju, što govori da se na mjesečnom nivou u prosjeku dogodi po 10 napada na Srbe, njihovu imovinu ili imovinu Srpske pravoslavne crkve.

"Ovakve napade po pravilu dodatno podgrevaju neodgovorne izjave prištinskih političara koji raspiruju mržnju antisrpskim izjavama i brojnim optužbama na račun Srba, ali i politika nekažnjavanja počinilaca", navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije ističu da su zbog toga na bezbjednosti Srba insistirali i tokom posljednje, ali i svake prethodne runde dijaloga u Briselu, te da će o tome govoriti i dalje sve dok se srpskom narodu u južnoj pokrajini ne obezbijedi miran i bezbjedan život.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.