Sastanak u Kraljevu

Srbi na Vidovdan pokazali jedinstvo

  • 28.06.2019. 19:04

Jedinstvo srpskog naroda, želju za očuvanjem srpskog jezika, kulture i tradicije, i zajedničke ciljeve, to su danas pokazali predstavnici Srba iz  zemalja bivše Jugoslavije, poručuje predsjednik Srbije. Svi oni odazvali su se pozivu da se na Vidovdan okupe u Kraljevu. Za ciljeve Srba, ma gdje oni bili, borićemo se mirnim sredstvima, ne ugrožavajući ničiji integret, poručuje Aleksandar Vučić.

"Rekao bih da smo razmatrali kroz svaku zemlju položaj Srpskog naroda i kako mi to možemo da pomognemo. Mi ćemo poštujući i sve druge države, njihova rukovodstva, uvek podržavati borbu za opstanak i ostanak našeg naroda na vjekovnim ognjištima i pronaći ćemo u skladu sa zakonima svih tih zemalja dovoljno načina da to činimo," rekao je Vučić.

Položajem Srba u BiH, Milorad Dodik nije zadovoljan, ali jasno poručuje da Srpska Srbe može da zaštiti. Branićemo Srbe, poručuje Dodik, ali i naći način da živimo u miru.  

"položaj Srba u regionu nije baš posebno stabilan. Republika Srpska tu ima institucionalne mogućnosti da se srpski narod odbrani i u BiH, ali i mnogim drugim mjestima. U osnovnim vrijednostima entitet srpskog naroda je napadnut. Ali, opet poruka može da bude da oni sa kojima se živi u tim mjestima mora se naći modus da se živi u miru," kaže Dodik.

Predsjednik Narodne Skupštine, Nedeljko Čubrilović kaže da sastanak u Kraljevu mnogo znači svim Srbima u regionu, jer se i tako pokazuje da neko o njima brine. Zadovoljan je načinom na koji su proslavili Vidovdan. 

"Mislim da je ovo jedan novi način slavljenja Vidovdana - radnim pobjedama. Tu se predstavljaju projekti, tu se priča o planovima, ne tangira se mnogo prošlost i istorija nego ono što je budućnost za našu porodicu, rekao je Čubrilović.

Srpski zvaničnici za 28. jun kažu da je sveti dan za Srbe. Prošlost, poručuju, ne smijemo zaboraviti, ali moramo gledati u budućnost. 

"Ovaj dan je sveti dan sa Srbe, pun je naših pobjeda i poraza i svakako dan u kome Srbi sa posebnom emocijom gledaju na našu prošlost. Što s velikom radošću očekuju budućnost," kaže Dodik.

"Imamo više desetina važnih događaja koji su obilježili Vidovdan od naših najvećih poraza, do naših najvećih pobjeda. Do toga da smo ostajali bez zemlje, da smo gubili mnogo naroda, ali i da smo nakon toga pokretali duhovnu renesansu," rekao je Vučić.

Na Vidovdan Srbi treba da gledaju kao na najbolji dokaz da srpski narod, uprkos svemu, još postoji i da je i dalje ujedinjen, poručili su danas zvaničnici.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.