Kosmet

Srbi izlaze na izbore

  • 10.04.2019. 16:00

Srbi sa Kosova i Metohije odlučili su da izađu na izbore za predsjednike opština na sjeveru Kosmeta, saopšteno je danas nakon sastanka političkih predstavnika Srba sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Ova odluka je donesena da se ne bi desilo da Albanci sa 0,1 ili jedan odsto preuzmu kontrolu na sjeveru Kosmeta. 

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da Srbi neće dozvoliti da Albanci iskoriste predstojeće lokalne izbore i da umetanjem sopstvenih kandidata preuzmu kontrolu na sjeveru Kosmeta. 

"Srpski predstavnici i narod na Kosmetu neće dozvoliti albanskim političkim predstavnicima da, zbog bojkota, zauzmu i okupiraju najodgovornije funkcije srpskih predstavnika i da im to posluži za dalje obespravljivanje i fragmentaciju srpskog političkog korpusa i preuzimanje pune kontrole na severu Kosmeta", rekao je Đurić novinarima nakon sastanka. 

On je naveo da će Srbi sa Kosmeta politički odgovor o učestvovanju u institucijama Prištine donijeti kad pažljivo izmjere kretanja u međunarodnoj zajednici, a u konsultacijama sa državom Srbijom. 

Đurić je kao posebno značajno istakao to što su srpski predstavnici dogovorili da jedinstveno nastave da djeluju oko Srpske liste i da ne dozvole albanskim političkim predstavnicima da unesu bilo kakvu vrstu podjele u srpski narod na Kosmetu. 

"Za nas je na Kosovu i Metohiji to jedinstvo oko Srpske liste imperativ i način opstanka, jedini put da se održimo, ali i da sačuvamo pregovaračku poziciju za naredni period", rekao je Đurić. 

On je naveo da bi Priština i njeni zaštitnici najviše voljeli da nema Srpske liste koja je, kako je naglasio, državni projekat na Kosmetu, već da imaju političke predstavnike Srba koji su Tačijevi, Haradinajevi ili ove ili one ambasade. 

"Srbi ostaju jedinstveni, okupljeni oko države Srbije i nikom neće dozvoliti da raskidaju te veze", istakao je Đurić. 

On je dodao da su predstavnici Srba iskazali zahvalnost predsjedniku i Vladi Srbije za ulaganja na Kosmet, dodajući da je Vučić dao jasan zadatak svim predstavnicima lokalnih vlasti na Kosmetu da rezultati tih ulaganja moraju biti vidljivi. 

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da su Srbi sa Kosmeta prihvatili savjete jedine države kojoj vjeruju, a to je Srbija, i naglasio da će Srpska lista sve odluke i ubuduće donositi u dogovoru sa predsjednikom Srbije Vučićem. 

"Mi nikada nećemo dozvoliti da na pozicije dovedu srpske marionete, ni Prištine niti međunarodne zajednice. Veliko poverenje koje u Srpsku listu ima država nam ne daje pravo da prestanemo da se borimo", rekao je Rakić. 

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači raspisao za 19. maj vanredne izbore za predsjednike četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosmeta - u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu. 

Predsjednici ovih opština su u novembru podnijeli ostavke nakon što je kosovska vlada uvela taksu od 100 odsto na srpske proizvode.  


 

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок