Srbi evakuisani iz Vuhana stigli u Beograd: Nije bilo straha, karantin monoton

  • 17.02.2020. 08:39

Četvorica Srba koji su proveli 15 dana u karantinu u Francuskoj, nakon što su evakuisani iz Vuhana zbog virusa korona, vratili su se sinoć u Beograd.

Svoje utiske podijelili su i sa ekipom Tanjuga tokom leta od Frankfurta.

Vidno raspoloženi i nestrpljivi da što prije stignu kućama, ispričali su da nijednog trenutka nisu bili uplašeni, a da je karantin bio monoton.

Stefan Vojnić, koji je pola godine na studijama u Vuhanu, priča za Tanjug da je u trenutku kada je grad i zvanično zatvoren za sve zbog epidemije virusa korona, već znao da je zatvoren za vladine službenike i zdravstvene radnike tako da je pretpostavljao da će se to desiti.

Strah nije osjećao, ali nije očekivao da će epidemija ovako dugo trajati, bez naznaka za smirivanje.

"Čudna situacija je bila. Nisam ni par dana prije toga izlazio, nije mi bilo prijatno da se krećem u masi ljudi", priča Stefan koji je Vuhan, kada je prvi put nakon zatvaranja izašao napolje, vidio totalno drugim očima.

Tada je u stvari vidio sam grad, jer do tada je na ulicama uvijek bila gužva.

"Ulice su bile prazne, možda jedna kola prođu i to mi je bilo zanimljivo, čak sam i snimio par klipova", prisjeća se on.

Evakuacija je bila izvjesna, priča Stefan koji je to zaključio jer je već čuo da se evakuišu Britanci, Amerikanci i da postoji francuski avion, na osnovu čega je pretpostavio da će biti evakuacije za građane iz svih evropskih država.

Nije mu se žurilo da izađe iz Vuhana, a iščekivanje je po prvi put osjetio kada je evakuacija bila izvjesna, ali se nije znao tačan dan kada će biti i obavljena, pa nije bio siguran da li i koliko treba namirnica da nabavi.

Bez obzira što im je u karantinu u Francuskoj, nadomak Marselja, bilo ograničeno kretanje, Stefan je kazao da je pozitivno iznenađen, a najjači utisak koji nosi iz karantina su zvijezde na nebu koje su poslije duže vremena uspjeli da vide, s obzirom na to da je Vuhan veoma zagađen.

"Nas četvorica nismo osjećali strah da će testovi pokazati da smo zaraženi. Bili smo i najslobodniji u karantinu što se toga tiče za razliku od nekih koji su bili u strahu i nisu izlazili iz soba. Kinezi su se žalili na nas i na to što ne nosimo maske sve vrijeme", ispričao je Stefan.

U Kinu se, ukoliko ovaj semestar bude mogao da završi onlajn, neće vraćati prije septembra, ali ako to ne bude slučaj, povratak ga očekuje u aprilu.

"Ali, u slučaju da do aprila bude samo rastao broj zaraženih, razmisliću dobro da li ću se vraćati", naveo je Stefan.

Aleksandar Kalaba, profesor fizičkog i fudbalski trener, posljednje dvije godine živi i radi u Kini.

Pričajući o proglašenju epidemije kaže da je po zatvaranju grada, s obzirom na to da su ulice bile puste, strah od toga da će se zaraziti, bio manji nego dok je sjedio u sobi i čitao novine.

"Veći strah se osjeti kada se sjedi u sobi i čitaju apokaliptični naslovi, da ljudi padaju na ulicama, što ja nisam vidio", ispričao je Aleksandar i dodao da su i kola hitne pomoći bila rijetka, odnosno da su se mogla čuti i vidjeti da prođu na dva sata, što je uobičajeno za tako velike gradove.

Ambasada je dva dana nakon zatvaranja grada dala proglas da će biti evakuacije, priča Aleksandar i prisjeća se da im je bilo jasno da stvari neće ići brzo, s obzirom da su Kinezi "veliki formalisti".

Dok je čekao na evakuaciju nije se plašio, niti mu se žurilo jer, kako je naveo, svjestan je bio činjenice kakvi su Kinezi, kao i toga gdje je i kakva je situacija i nije želio sebi da daje lažnu nadu.

"Dobili smo i informaciju da su i Rusi htjeli da pomognu i da smo mogli i sa njima otići, ali hvala Bogu nismo, jer su ih odveli u Sibir na minus 30", priča kroz smijeh Aleksandar.

U karantinu su imali sve što je im bilo potrebno, priča Aleksandar, koji ima male primjedbe na hranu, jer je bila jednolična.

"Nismo bili uplašeni, prvih par dana smo se ponašali i malo slobodnije, što drugima u karantinu nije odgovaralo, pa su se žalili na nas i morali smo da se pritajimo. Kada stižeš iz Srbije, gdje si prošao sve i svašta, neki virus i maska koja bi trebalo da reijši sve probleme, djeluje malo banalno", priča Aleksandar.

Kako je naveo, u Francuskoj su im dva puta radili testove, za koje su im ljekari rekli da su najtačniji i najbolji, čak bolji i od testiranja krvi, jer se uzima bris iz grla, sinusa, a virus korona je respiratorna bolest, a ne krvna.

Nadali su se, nakon što je prvo testiranje pokazalo da su svi negativni, da će ih pustiti nekoliko dana prije iz karantina, ali to se nije dogodilo, što je, kako i sam sada smatra, bolje, jer sigurni su da su zdravi i da nisu ugroženi, kao i da ne mogu nikoga drugog da ugroze.

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина