Time će usloviti pregovore

Sputnjik: Kosovo čeka ispunjenje obećanja Evropske komisije

  • 18.07.2018. 09:39

Kosovo dobija samo preporuku za viznu liberalizaciju, i to uz zalaganje Amerike i prijetnje kosovskih političara da će odustati od dijaloga s Beogradom.

Kako navodi Sputnjik, lideri Kosova Hašim Tači i Ramuš Hardinaj uvjereni su da će Evropska komisija u četvrtak objaviti pozitivnu preporuku za dobijanje vizne liberalizacije za Kosovo, a tu vijest trebalo bi da im saopšti Dimitris Avramopoulos, evropski komesar za migracije, koji bi taj dan trebalo da posjeti Kosovo.

Vizna liberalizacija Kosovu je obećana kao poklon poslije ratifikacije sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, navodi Sputnjik i dodaje da su kosovski zvaničnici najavili da, ukoliko Evropska komisija ne ispoštuje dogovor, neće ni ići u Brisel na pregovore sa Beogradom koji se održavaju danas. 

Iako prištinski mediji ovaj potez EU tumače kao još jednu pobjedu i korak ka priznanju Kosova, Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže da je u pitanju samo preporuka i jedna vrsta ohrabrenja za Prištinu, a nikako nagrada za zasluge. 

"U četvrtak se neće donijeti odluka o uvođenju vizne liberalizacije nego o napretku na putu ka tome. Konstatovacće se da je ispunjen prvi uslov, ali će se postaviti i neki praktični uslovi za dalje. Viznu liberalizaciju Kosovo bi moglo da očekuje tek iduće godine. To jeste jedna vrsta ohrabrenja Prištini ili bolje da kažemo — šargarepe, da pristupi daljim razgovorima sa Srbijom o normalizaciji odnosa, formiranju ZSO i daljim pregovorima sa EU o članstvu", objašnjava on. 

Haradinaj je pozvao Ameriku da urgira oko vizne liberalizacije u Briselu, jer, kako je rekao, Priština je svoj dio sporazuma sa Briselom ispunila, dok EU nije, podsjeća Sputnjik.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.