Vučić sa ambasadorima zemalja članica EU

Spremni smo da nastavimo dijalog kad Priština ukine takse, ali nisam optimista

  • 15.01.2019. 16:41

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja članica EU da će Beograd nastaviti dijalog sa Prištinom kada anticivilizacijske takse Prištine na robe iz centralne Srbije budu ukinute, što je važno za evropski put zemlje.

On je pri tom naglasio da pritisak na Prištinu da ukine takse može izvršiti samo Vašington i niko drugi, jer oni samo uvažavaju SAD. 

Vučić je na konferenciji za novinare nakon sastanka rekao da je Srbija spremna da nastavi razgovore u dobroj vjeri sa legalnim i legitimnim predstavnicima Albanaca, iako Priština do sada nije ispunila ni onu jednu tačku koju je imala - zajednicu srpskih opština, a Beograd je ispunio sve.

Predsjednik Srbije je ovom prilikom ponovio da je EU najznačajniji trgovinski partner i najveći investitor u zemlju, te da će Srbija nastaviti sa reformama pravosuđa i da čini sve da ispuni potrebne uslove za ulazak u EU. 

"Mi ćemo svoj evropski put, ne samo da nastavimo, nego da unesemo novu energiju i novu živost. Sve to ne zavisi od nas, ali ovom što radimo radimo zbog nas", rekao je Vučić. 

On je pozao evropske ambasadore da kada se bude odlučivalo o kvotama za čelik izađu u susret Srbiji. "Od ključnog značaja je pitanja kvota za čelik. Sutra je odluka Evropske komisije o tome. Zatvaranje 'Železare' u Smederevu bila bi katastrofa, ne samo za taj grad nego za celu Srbiju", rekao je Vučić. 

On je naveo da je tokom današnjeg sastanka bilo riječi o regionalnoj stabilnosti i da je svojim sagovornicima prenio da će Srbija sa svoje strane činiti sve da se očuva mir, što je ključ razvoja. 

Šef Delegacije EU Sem Fabricio izjavio je da je za privredu i građane od izuzetnog značaja što je Srbija pristupanje EU postavila kao strateški cilj. 

On je rekao da se EU jasno odredila prema taksama koje je Priština uvela za robe iz Srbije i BiH, te dodao da će EU nastaviti da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine u nadi da će sporazum biti postignut. 

Na pitanje da li je slučajno što je razgovor Vučića sa ambasadorima EU upriličen samo dva dana prije posjete Srbiji predsjednika Rusije Vladimira Putina, Fabricio je rekao da je dogovor o tome utanačen još prošle godine, što je potvrdio i Vučić.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.