Veleizdajnički akt

Sporazum o saradnji sa Hagom staviti van snage

  • 12.12.2018. 10:58

Advokat Dušan Bratić izjavio je da je Sporazum o saradnji i progonu počinilaca ratnih zločina protiv čovječnosti i genocida, koji je Tužilaštvo Srbije 2006. godine potpisalo sa hrvatskim državnim tužiocem i Tužilaštvom BiH, veleizdajnički akt koji bi morao pod hitno da bude stavljen van snage.

On je naveo da je nedavno Tužilaštvu u Beogradu podnio krivične prijave na osnovu dokaza granatiranja izbjegličkih kolona u Hrvatskoj, kod Dvora na Uni i na Petrovačkoj cesti, te upitao da li bi prikupljeni dokazi o ovim slučajevima mogli da dospiju u hrvatske službe, upravo na osnovu tog sporazuma. 

"Ako naše Tužilaštvo ima obavezu da dostavi hrvatskom Tužilaštvu sav materijal iz istrage, Hrvati mogu da vide kojim svjedocima i kakvim dokazima raspolažemo, a onda da počnu da `sklanjaju` i svjedoke i dokaze", rekao je Bratić za "Politiku". 

On je naveo da ima informaciju da je srpsko Tužilaštvo na taj način nepovratno izgubilo nekoliko slučajeva. 

Ministar pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je juče u NJujorku na sjednici na kojoj je razmatran šestomjesečni izvještaj o radu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove UN, da je "zahvaljujući" po Srbiju štetnim sporazumima, potpisanim između srpskog i tužioca BiH, slučaj "Naser Orić" jedan od onih koji je za Srbiju nepovratno izgubljen. 

Ona je naglasila da je ono za što je Orić pred Apelacionim vijećem BiH oslobođen samo deseti dio onog za šta je u Srbiji vođena istraga, te navela da suđenje u Sarajevu nije obuhvatilo sve zločine nad Srbima na području Srebrenice i Bratunca 1992. godine, kao i da su neke istrage protiv Orića još u toku. 

Tadašnji srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević potpisao je 2006. godine sa hrvatskim državnim tužiocem Sporazum o saradnji i progonu počinilaca ratnih zločina protiv čovječnosti i genocida. Isti takav sporazum potpisan je i sa Tužilaštvom BiH.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм