Pripremaju odgovor

SPC neće oćutati na uvrede Hrvatske biskupske konferencije

09:10, 09.02.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Sinod Srpske pravoslavne crkve priprema odgovor na pismo Hrvatske biskupske konferencije iz novembra prošle godine, u kojem su Njegova svetost srpski patrijarh Irinej i vladika bački Irinej optuženi za vrijeđanje žrtava rata i raspirivanje mržnje u Hrvatskoj, pišu "Večernje novosti".

Vladika bački Irinej rekao je za "Novosti" da Sinod smatra i crkveno i civilizacijski neprihvatljivom praksom da se službena prepiska iznosi u javnost.

"Ali pošto je Hrvatska biskupska konferencija odlučila da postupi drugačije i odgovor Sinoda SPC biće javan", rekao je vladika Irinej.

Episkop bački kaže da nikada nije napao bilo koga, već da su njegovi javni istupi i izjave bili reakcija na prethodne napade na SPC i patrijarha srpskog.

Nikada se, dodao je on, nije bavio hrvatskim biskupima pojedinačno, niti Hrvatskom biskupskom konferencijom u cjelini, niti nekim drugim biskupima u Srbiji, osim kada je bio primoran da, u službi portparola SPC, odgovara "na napade ne malog broja biskupa u Hrvatskoj".

"Uostalom neka ta gospoda izvole dokazati i pokazati da nema ustaški nastojrenih biskupa u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. Sudeći prema njihovim izjavama u hrvatskoj javnosti, lako se može zaključiti da oni nisu manjina u okviru svoje crkve u Hrvatskoj", rekao je vladika Irinej.

On je napomenuo da je Sveti arhijerejski sinod pismo Hrvatske biskupske konferncije dobio u formi službenog akta, koji se po pravilu ne može iznositi u javnost bez saglasnosti pošiljaoca.

Osim toga, kaže vladika Irinej, treba imati u vidu da se ovakvi službeni dopisi pripremaju mjesecima i da se isto tako odgovor na njih mora pripremiti pažljivo, uz prikupljanje neophodnog materijala.

"Sveti sinod je ovo pismo dobio pred početak velikih praznika u našoj crkvi, i do sada nije bilo ni moguće ni potrebno hitno odgovoriti na njega", naveo je vladika bački.