Spasić: Zapadni moćnici prave farsu suđenjima zločincima OVK u Hagu

  • 26.07.2020. 17:01

Predsjednik Udruženja kidnapovanih i ubijenih Srba sa Kosova i Metohije Simo Spasić smatra neprihvatljivim da su haški istražioci advokati najvećih zločinaca na Balkanu, među kojima je i Hašim Tači, i da je suđenje teroristima OVK-a za zločine nad Srbima pred Specijalnom sudom u Hagu farsa i politička igra zapadnih moćnika.

"To je farsa i politička igra zapadnih moćnika u čijem je prisustvu kidnapovano i ubijeno više od 3.500 Srba i nealbanaca... Neprihvatljivo je da su haški istražioci naprasno postali advokati zločinaca poput Hašim Tačija, a izvjesno i Kadrija Veseljija i te grupe od desetak najvećih zločinaca na prostorima Balkana", naglasio je Spasić.

Razlog je, dodao je, što je on lično u mjestu Rudare 2001. i 2003. godine tadašnjim haškim istražiocima predao stotine izjava, fotografije i brojne druge dokaze porodica kidnapovanih i ubijenih Srba i da su prema njegovim saznanjima ta ista dokumenta predata zločincima, što govori da su suđenja završena.

Udruženje kidnapovanih i ubijenih Srba sa Kosova i Metohije traži da se u Briselu pregovara o sudbini kidnapovanih i ubijenih, ne o sudbini nestalih, kakav je zahtjev albanske strane potpomognute zapadnjačkim mentorima.

On u ime porodica traži da se otvore arhivi OEBS-a iz 1998 godine iz perioda kada je posmatračku misiju vodio Viljem Voker, KFOR-a, UNMIK-a i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta /MKCK/.

"Znamo da posjeduju dokumentaciju koja dokazuje da je veliki broj članova naših porodica kidnapovan i držan u logorima uz znanje američkih marinaca iz baze Bondstil, da su predstavnici MKCK razmjenjivali informacije sa pripadnicima KFOR-a i UNMIK-a o svakom logoru, kidnapovanim i ubijenim i i svakom pronađenom tijelu", tvrdi Spasić.

On je dodao da su predstavnici KFOR-a, svako iz svoje zone odgovornosti, sa sobom nosili dokumentaciju po završetku misije na Kosovu i Metohiji.

Spasić apeluje da državni organi Srbije i delegacija koju u pregovorima sa Prištinom predvodi predsjednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović ne dozvole da se pregovori svedu na pitanje nestalih već da se vode isključivo o sudbini kidnapovanih i ubijenih i da u pregovaračkom timu Srbije mora biti neko od predstavnika kosmetskih žrtava.

"Ne smijemo dozvoliti da se sutra pred Haškim tribunalom sudi samo za "Žutu kuću". Zločinci moraju odgovarati bar po komandnoj odgovornosti i za masovne grobnice u Klečki, Volujaku, Radonjićkom jezeru, Belaćevcu, Lapušniku...", dodao je Spasić.

On je podsjetio da je bivši tužilac Klint Vilijmson u svojstvu haškog istražioca od srpskih vlasti 2000. godine preuzeo braću Ljuana i Bekima Mazrekua uz garancije da će kaznu zatvora nastaviti da izdržavaju u zatvoru Dubrava kod Istoka, a u stvari ih je odveo u Švajcarsku.

Тагови:
  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок