Snimak dokazuje herojstvo: Dr Lazić mjesecima je u ratu operisao na jednoj nozi

  • 15.04.2020. 21:35

Vest o smrti doktora Miodraga Lazića (65), bivšeg direktora Urgentnog centra Niš potresla je Srbiju i Republiku Srpsku. Doktor Laza kako su ga zvali od milja obolio je od kovida-19 i izgubio bitku sa opakim virusom, a kakva je ljudina bio pokazuje i jedan snimak na kom je kao ratni hirurg operisao sa nogom u gipsu.

Doktor Lazić je kao dobrovoljac učestvovao u u odbrani Republike Srpske gdje se istakao hrabrošću, a o njemu je čak i snimljen dokumentarni film pod nazivom "Dnevnik ratnog hirurga".

Ovaj dokumentarac snimljen je po istoimenoj knjizi dr Lazića koji je za vreme rata u Bosni došao iz Srbije da pomogne svom narodu. On je 1991. napustio posao ljekara hirurga u Nišu, kako bi se naredne četiri godine često i pod paljbom granata lavovski borio za živote ljudi.

Doktoru je u to vrijeme polomio skočni zglob, i morao je da bude operisan, međutim on je sam stavio gips, longetu, a već sutradan je počela jedna od ofanziva na srpsko Sarajevo. Tri dana je sa gipsom bio u sali... Na snimku možete vidjeti upravo jednu od scena na kojoj se vidi kako doktor Lazić operiše pacijenta s jednom nogom, dok mu je druga bila u gipsu, jer je imao prelom skočnog zgloba.

- Operisao sam tako što sam koljeno držao na stolici, a potkolenica je bila u gipsu. Dva i po mjeseca sam operisao sa gipsom, sa savijenom nogom. Ali morao sam da operišem - rekao je on.

Spavao je stojeći, na stolici po 10, 15 minuta u pauzi dok su unosili jednog pacijenta, a drugog iznosili. Četiri godine nije spavao duže od dva sata.

- Dok sam operisao jednom sam zašio crijevo, ali sam bio toliko pospan da sam pitao, da li sam zašio jednom ili dva puta. Znači, spavao sam i cijelo jedno crijevo spojio. I dan danas, moja porodica i prijatelji znaju da ne mogu duže da spavam od sat ili dva jer mi je to ostalo tako., govorio je doktor Lazić.

Postoji i snimak na kom se vidi kako doktor Lazić operiše pacijenta s jednom nogom, dok mu je druga u gipsu, jer je imao prelom skočnog zgloba.

Dr Miodrag Lazić rođen je u Zemunu 31.5.1955. godine, gdje je i završio osnovnu školu. Otac, oficir, biva premješten u Niš. U tom gradu Lazić završava gimnaziju, a zatim i studije medicine. Kao student, aktivno se bavi sportom, odbojkom i fudbalom. Specijalizaciju iz hirurgije završava na VMA u Beogradu, u svojoj tridesetoj godini, i postaje jedan od najmlađih hirurga. Potom, godinu dana radi u Vojnoj bolnici u Nišu, a onda prelazi na Hiruršku kliniku Kliničkog centra, gde je radio do kraja.

(Kurir)

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?