Koronavirus uznemirio svijet

Smrtonosni virus stiže i u Srbiju

  • 22.01.2020. 07:40

Panika: Nova bolest, od koje je preminulo najmanje šestoro, uznemirila je svijet, a s Kineskom novom godinom treba očekivati povećan broj turista iz te zemlje u Srbiju

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je juče da se novi koronavirus, koji je do sada usmrtio najmanje šest i zarazio nekoliko stotina osoba u Kini, u narednom periodu može proširiti i na druge zemlje u svijetu.

Opasnost od ovog virusa, koji može biti smrtonosan, kako kažu stručnjaci, prijeti i Srbiji, koju godišnje posjeti čak oko 150.000 Kineza, dok ovdje živi oko 15.000 njih i u februaru će mnogi ići kući za Kinesku novu godinu.

Posebno zabrinjava to što veliki broj njih dolazi u Srbiju baš u periodu oko Kineske nove godine, koja se proslavlja 25. februara, a koja se prigodnim manifestacijama obilježava i u Beogradu.

- Više slučajeva treba očekivati u drugim dijelovima Kine i vjerovatno drugim zemljama u narednim danima - upozorio je juče Tarik Jašarević, portparol SZO, a ova organizacija najavila je za danas i sastanak stručnog odbora za hitne slučajeve kako bi se procijenilo da li epidemija koronavirusa u Kini predstavlja vanrednu situaciju na međunarodnom nivou.

Do zaraze je prvobitno došlo u kineskom gradu Vuhanu, a kineska nacionalna zdravstvena komisija potvrdila je juče da se prenosi sa osobe na osobu, te da je najmanje 15 medicinskih radnika zaraženo virusom. Jedan slučaj zaraze zabilježen je u Južnoj Koreji, a dva na Tajlandu. Mnoge zemlje širom svijeta, među kojima su i SAD, Japan, Australija, preduzele su nakon ovoga pojačane mjere kontrole na aerodromima.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će kontrola na graničnim prelazima biti pojačana. - Zasad u našoj zemlji nema mjesta za paniku, ali to ne znači da treba da se opustimo. Mi ćemo, i dok ne stignu zvanične preporuke SZO, pojačati nadzor i kontrolu na graničnim prelazima - rekao je Lončar, apelujući ipak na sve koji žive u Srbiji da u ovom periodu bez preke potrebe ne idu u područja gdje se pojavio koronavirus.

Epidemiolog Zoran Radovanović objašnjava da se lako može desiti da ovaj virus, koji prije svega napada pluća i respiratorne organe, dođe i u Srbiju. - Stručnjaci kažu da se bolesti prenose brzinom najbržeg transportnog sredstva. To znači da se zahvaljujući avionima možemo naći u bilo kom dijelu svijeta za nekoliko sati ili jedan dan, a samim tim tako se brzo može širiti i zaraza. U Srbiju dolazi veliki broj Kineza i svakako ne bi bilo iznenađujuće da se taj virus pojavi i kod nas - kaže Radovanović i dodaje da širenje virusa ne mogu u potpunosti spriječiti ni termovizijske kamere koje se postavljaju na aerodromima, jer period inkubacije obično traje pet dana, te se može desiti da se simptomi nisu ni ispoljili.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.