Veljko Odalović

Slabi pomaci u identifikaciji nestalih

  • 30.08.2018. 10:27

Predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović rekao je da postoje slabi pomaci u identifikaciji nestalih, te da je problem što druge zemlje u regionu, ali i međunarodna zajednica, nisu spremne da otvore svoje arhive i suoče se sa zločinima.

"I dalje je problem to što se mnogi u regionu nisu suočili sa posledicama sukoba i zločinima koji su počinjeni na njihovim teritorijama. To je jedan od razloga zašto nema kvalitetnijeg pomaka u traženju nestalih", rekao je Odalović povodom Međunarodnog dana nestalih. 

Odalović je ocijenio da su na prostorima sukoba u bivšoj Jugoslaviji mnoge međunarodne organizacije imale značajnu ulogu i mnogo toga uradile što nije poznato, te naveo primjer nedavno pronađene masovne grobnice u Đakovici sa tijelima kosmetskih Srba. 

"Frapantno je da smo smo pronašli dokument da je 11. jula 1999. godine kontingent Kfora pronašao tu istu grobnicu, slikao tela na vratima tog bunkera. A 19 godina kasnije, mi iz sasvim trećeg izvora dolazimo do te informacije i instistiramo da se ta lokacija otvori. Znači, međunarodna zajednica je imala saznanja", rekao je Odalović. 

On je dodao da je ista situacija sa ilegalnim zatvorima, u kojima su se i prema evidencijama i popisima međunarodne zajednice nalazili Srbi i Albanci sa Kosmeta koji nisu bili na pozicijama /terorističke/ OVK. 

"To se držalo u arhivama i još se drži", rekao je Odalović za RTS, navodeći da se Srbija suočila sa prošlošću i otvorila sve svoje arhive, što nisu učinile druge zemlje u regionu. 

On je rekao da u ovom trenutku, prema saznanjima srpske Komisije za nestala lica, na teritoriji centralnog dijela Srbije nema nijedne grobnice, nijednog mjesta gdje se nalazi neko tijelo, te da se sva tijela nestalih nalaze u Hrvatskoj, BiH i na prostoru Kosova i Metohije. 

Odalović je dodao da u ovom pitanju, nažalost, još ima mnogo politike koja na nekim prostorima negira počinjene zločine. 

"Sam broj od 3.600 lica srpske nacionalnosti govori o tome da oni koji su ta lica kidnapovali i čija sudbina je nepoznata do danas, nisu spremni da otvore svoje arhive, da sarađuju sa Srbijom onako kako ona radi", rekao je Odalović. 

On je podsjetio da se Srbija suočila sa time da je na njenoj teritoriji pronađeno 900 tijela Albanaca sa Kosmeta, u izmještenim grobnicama, da je 458 tijela, koja su doplovila na teritoriju Srbije Savom i Dunavom, ekshumirala i blizu 300 identifikovala i predala porodicama. 

"Srbija na svaki zahtev koji joj se uputi, odgovara tako da proverom na samom terenu potvrđuje ili demantuje informacije koje kruže. To, nažalost, nije ista situacija u regionu. Još od 1991. godine postoje 74 grobna mjesta u Hrvatskoj koja do danas nisu ekshumirana, kao i zatvorene arhive", dodao je Odalović. 

On je rekao da su u Srbiji vođeni procesi za ratne zločine nad nesrbima, da su identifikovani počinioci zločina među Srbima, ali da se tako nešto nije desilo u regionu i da za zločine nad Srbima niko ne odgovara, što frustrira porodice žrtava. 

Odalović je rekao da Srbija nije otvorila samo arhive vojske i policije, vojnih ili paravojnih jedinica, nego je dala arhive i svojih komunalnih preduzeća, gradskih grobalja, podatke koje je imao MUP, tužilaštva i drugo. 

"Nadamo se da će Specijalno tužilaštvo za OVK na Kosovo i Metohiju izaći sa prvim optužnicama sa licima za koja znamo da su učestvovali u ubistvima i kidnapovanjima onih koje Srbija traži, te da će oni biti privedeni pravdi", dodao je Odalović.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.