Beograd

Skupština Srbije: Potvrđeni mandati 250 novih poslanika

  • 03.08.2020. 12:08

U Skupštine Srbije danas su potvrđeni mandati svih 250 poslanika, čime je počelo konstituisanje novog saziva.

Smilja Tišma koja kao najstariji poslanik predsjedava sjednici rekla je da je verifikaciona komsija konstatovala da je svih 250 uvjerenja u saglasnosti sa izvještajem Republičke izborne komisije o izboru poslanika.

Tišma je navela i da su time potvrđeni mandat poslanicima koji su potom položili zakletvu.

Ona je istakla da je rad Skupštine Srbije za danas završen i da će poslanci biti blagovremeno obaviješteni o nastavku sjednice.

U novom saziv Skupštine Srbije, koji broji 250 mandata, najviše poslanika - 188 ima lista "Alekandar Vučić - Za našu decu", zatim Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija 32, a SPAS 11.

Kada je riječ o partijama nacionalnih manjina, najviše poslanika ima Savez vojvođanskih Mađara - devet, Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića u parlamentu ima četiri, a po tri imaju SDA Sandžaka i "Albanska demokratska alternativa - ujedinjena dolina".

Na dnevnom redu konstitutivne sjednice, koja je počela danas, nalazi se i izbor predsjednika i potpredsjednika Skupštine, imenovanje generalnog sekretara, kao i formiranje radnih tijela.

Sjednica je održana u velikoj sali Doma Narodne skupštine Srbije, a, radi sprečavanja širenja virusa krona, bile su preduzete sve zaštitne mjere.

Ispred Skupštine Srbije jutros je buduće poslanike dočekala počasna Garda Vojska Srbije, ali i grupa građana koji protestuju jer smatraju da izborni nisu bili legitimni.

Тагови: