Novi napad na Kosovu

Škola kod Lipljana kamenovana šesti put VIDEO

17:44, 10.08.2018.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Osnovna škola "Braća Aksić" u Rabovcu u opštini Lipljan na Kosovu i Metohiji, koju pohađa desetak srpskih đaka, ponovo je bila meta napada tokom kojeg su nepoznati napadači kamenicama polomili prozore na zgradi, izjavio je u petak predsjednik Komiteta za zajednicu opštine Lipljan Boban Jovanović.

Jovanović je podsjetio da je ta škola, koju pohađaju i srpski i albanski osnovci, do sada kamenovana šest puta, kao i da su jednom pokušali da je zapale.

"Prije tri ili četiri dana polomljena su tri prozora, a četvrti je najverovatnije polomljen preksinoć. Ne možemo to precizno da znamo, jer nemamo noćnog čuvara koji će da čuva objekat", rekao je Jovanović.

Istakao je da ne vidi razlog zašto bi neko kamenovao školu koju pohađa oko 15 srpskih đaka, dodajući da su do sada sa komšijama Albancima uvijek živjeli u miru i bez problema.

"Neka pretpostavka, ali bez činjenica, zašto je ovo urađeno, je da se gradi nova škola gdje je predviđeno pet učionica za srpsku decu sa posebnim ulazom. To ne mora da znači da je razlog, ali svakako za ovo kamenovanje nema opravdanja", naveo je Jovanović.

Smatra da kamenovanje srpskog dijela škole ne može da naruši odnose sa Albancima, kao i da postoji mogućnost da je to možda učinio neko iz drugog sela. 

Jovanović ističe da je slučaj prijavljen policiji, koja je obišla objekat, a forenzičari uradili svoj dio posla, mada, kaže, za sada nema informacija da li su nešto saznali ili će kao i uvjek do sada ostati nerješeno.

U Rabovcu danas ima 25 srpskih kuća u kojima živi oko 100 Srba, navodi Jovanović.