Miroslav Lazanski

Skandalozan raspored sjedenja u Parizu

  • 11.11.2018. 13:46

Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski ocijenio je skandaloznim raspored sjedenja svjetskih lidera na centralnoj svečanosti povodom Dana primirja ispred Trijumfalne kapije u Parizu i da je "stvarno bezobrazno od francuskog protokola da Hašim Tači bude u drugom redu".

"Stvarno ne znam šta je francuski protokol ovim rasporedom sedenja hteo da kaže - da li da su sadašnje zemlje, partneri Francuske u EU, kad je ova vrsta komemoracije u pitanju, svi zaslužili prvi red, čak i bivši protivnici, a neko ko se tukao zajedno sa Francuzima u tom ratu nije to zaslužio", rekao je Lazanski za Radio-televiziju Srbije. 

Na tribinama postavljenim za oko 80 lidera zemalja svijeta ispred Trijumfalne kapije predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači bio je postavljen da sjedi u drugom redu u centralnom dijelu tribine, iza domaćina francuskog predsjednika Emanuela Makrona. 

Nasuprot tome, predjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao lider zemlje čiji su se vojnici borili zajedno sa francuskim vojnicima na Solunskom frontu, na svečanosti je smješten u pozadinu.