Njujork

Sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Kosmetu

08:14, 31.10.2019.
Izvor: Tanjug
Sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu biće održana danas u Njujorku.

Na sjednici, koja će prema programu SB za oktobar biti održana u popodnevnim satima po američkom vremenu, biće razmatran Izvještaj generalnog sekretara UN-a o radu UNMIK-a za period od 16. maja 2019. do 15. septembra ove godine.

Zapadne članice SB su ranije zahtijevale da se ovi sastanci prorijede ili, čak, ukinu, iako Rezolucija 1244 predviđa redovno izvještavanje SB o situaciji na KiM, na svaka tri mjeseca.

Inače, šef svjetske organizacije Antonio Guteres naveo je, u najnovijem izvještaju o stanju na Kosovu, da je duga pauza u zvaničnim razgovorima između Beograda i Prištine, pod okriljem EU, zaustavila napredak ka normalizaciji odnosa i da predstavlja rizik po stabilnost na terenu.

On je pozdravio poziv SAD, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije upućen stranama u dijalogu, navodeći da je ovih pet zemalja od Prištine zatražilo da ukinu taksu od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH i pozvale Beograd da odustane od "kampanje povlačenja priznanja".

Istovremeno, Guteres je istakao važnost nastavka dijaloga čim bude formirana nova vlada takozvanog Kosova, navodeći da stalne tenzije između Beograda i Prištine nastavljaju da podrivaju šanse za nastavak razgovora i izazivaju zabrinutost oko načina na koji bi se te tenzije mogle odraziti na stanje na terenu.

On je naveo i da još nije okončana interna istraga o okolnostima koje su krajem maja dovele do hapšenja i prebijanja dvojice službenika misije UN u maju na Kosovu.

Ruskog diplomatu Mihaila Krasnoščekova je kosovska policija koju je administracija u Prištini poslala na sjever KiM, uhapsila i pretukla, uprkos diplomatskom imunitetu i kasnije ga proglasila "personom non grata".

Guteres je takav potez prištinskih vlasti nazvao "neprihvatljivim", navodeći da interna istraga o ovom slučaju nije okončana.

Srbiju na toj sjednici predstavlja ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji će u svom izlaganju dati osvrt na Izvještaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a u tom periodu, odnosno, iznijeće ocjenu Beograda o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i djelovanju UNMIK-a, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Prenijeću stavove predsjednika Aleksandra Vučića da mi želimo kompromis, nastavak dijaloga, ali da očigledno da sa druge strane i dalje žele da nametnu svoj stav o priznanju nezavisnosti Kosova, što je za Srbiju apsolutno neprihvatljivo. Mi želimo kompromis i učestvovaćemo u nastvaku dijloga ako se stvore uslovi za to, ako se ukinu takse", poručio je Dačić.