Dvije decenije od agresije

Sjećanje na žrtve NATO bombardovanja

12:42, 24.03.2019.
Izvor: RTS
Thumbnail
Komemorativnim manifestacijama širom Srbije obilježavaju se dvije decenije od početka NATO agresije na SRЈ. Državna ceremonija biće održana večeras u Nišu. I u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji sjećaju se žrtava.

Državna ceremonija obilježavanja 20. godišnjice od početka bombardovanja biće održana u Nišu. 

Danu sjećanja prisustvovaće državni vrh sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem na čelu.

Patrijarh Irinej će večeras služiti moleban u centru Niša. Kod Spomenika žrtvama NATO agresije položeni su vjenci i održano opjelo. 

U Beogradu su položeni vjenci na Spomenik žrtvama rata i braniocima otadžbine 1990-1999, povodom Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović je istakao da je 20 godina od NATO agresije brzo prošlo, ali da rane koje su ostale ne mogu da zacjele nikada.

"Akcija koju su nazvali "Milosrdni anđeo" izazvala je smrt više od 2.500 ljudi, među kojima je bilo i osamdesetoro djece. Ne smijemo da zaboravimo nijedan život koji je izgubljen tokom NATO agresije, jer su oni dati za slobodu naše zemlje i naroda", ukazao je Mladenović na Savskom trgu u Beogradu.

Vjence na Savskom trgu su položili i predstavnici udruženja koja njeguju sjećenja na ratove i žrtve ratova devedestih godina 20. vijeka.

Predstavnici Grada i RTS-a položili su vjence ispred spomenika "Zašto" u znak sjećanja na poginule radnike RTS-a. 

Parastosima i polaganjem vjenaca na spomenike nastradalima u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji obilježava se 20. godišnjica NATO bombardovanja.

Prigodni skupovi i događaji, u prisustvu porodica stradalih, predstavnika lokalne vlasti, Srpske pravoslavne crkve i Vlade Srbije, organizovani su u Zvečanu, Kosovskoj Mitrovici, Gračanici. 

U Smederevu su položeni vjenci na Spomenik stradalima u NATO agresiji.

Prisutnim građanima obratio se Branče Stojanović, zamjenik predsjednika Skupštine grada Smedereva. Tog 24. marta 1999. godine, u večernjim satima, gađan je položaj u Vučaku.

Za 78 dana vazdušnih napada NATO avijacije poginulo je 14 pripadnika vojske i policije iz Smedereva.

Smederevo je više puta bilo meta NATO napada. Bombardovani su most na Dunavu kod Smedereva, postrojenja "Јugopetrola", trafo-stanica u krugu Željezare, industrijska zona, mostovi na auto-putu kod Velike Plane. 

Thumbnail

Dan sjećanja na žrtve NATO agresije obilježen je i u Zrenjaninu komemoracijom i polaganjem vjenaca na spomenik poginulim u ratnim sukobima od 1991-1999.

Porodice, rodbina, predstavnici gradskih vlasti, udruženja boraca, vojske i policije, polaganjem vjenaca na spomen-obilježju ispred Skupštine grada, i parastosom, obilježili su u Kraljevu Dan sjećanja na branioce otadžbine stradale u ratovima od 1990-1999.godine.

Kraljevo sa okolinom granatirano je 54 dana.

Polaganjem vjenaca na spomenik "Tuga", na Gradskom trgu u Kikindi, obilježeno je 20 godina od NATO bombardovanja.

Na spomenik podignut nastradalim borcima Kikinde u ratovima devedesetih i tokom NATO agresije na SRЈ položili su članovi porodica poginulih, zvaničnici Skupštine Vojvodine, predstavnici boračke organizacije, udruženja, političkih stranaka, ali i pripadnici Vojske Srbije i policije.