Služen parastos u Crkvi Svetog Marka

Sjećanje na 348 Srba ubijenih u Ravnim Kotarima i na Velebitu

  • 22.01.2019. 12:39

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos za 348 Srba koje su prije 26 godina ubili pripadnici hrvatske vojske u akciji "Maslenica" u Ravnim Kotarima i na Malom Alanu na Velebitu.

Parastosu, koji je organizovalo Udruženje porodica nestalih i poginulih "Suza", prisustvovali su i direktor Informaciono-dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac, predsjednik Koordinacije srpskih izbjegličkih udruženja sa područija bivše Јugoslavije Dragan Pjevač, generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir, predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.

Predsjednica Udruženja "Suza" Dragana Đukić izjavila je da porodice žrtava smatraju neshvatljivim to što je težak zločin ostao nekažnjen i što se ni i u Hrvatskoj niti u međunarodnoj javnosti on ni ne spominje, kao da se ništa nije dogodilo.

- Poslije 26 godina je najtužnije to što ništa i dalje nije učinjeno, kao ni prije 26 godina. Niko ne pominje taj zločin - ni vlast koja je to učinila, a ni današnja hrvatska vlast, tako da porodicama najteže pada što je sve prošlo nekažnjeno - rekla je Đukićeva.

Ona je istakla da su najviše stradala tri čisto srpska sela koja su uništena do temelja, sa jasnom porukom da se Srbi više nikada ne vrate, ali da su stradala i mješovita sela.

- U ta sela se više niko ne vraća, ti su ljudi iseljeni po trećim zemljama. Nikakvo saosjećanje niti sažaljenje prema tako gnusnom zločinu nema sa suprotne strane i to nije dobro za dalji život, povratak i za odnose susjedskih zemalja - poručila je Đukićeva.

Prema podacima "Veritasa", hrvatska vojska je u agresiji koju je izvela 22. januara 1993. godine ubila 348 Srba i vojnika srpske nacionalnosti, među kojima je bilo 35 žena i troje djece mlađe od 12 godina, a 55 civila bilo je starije od 60 godina.

Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvijetljena sudbina 337 lica, dok se na evidenciji nestalih vodi još 11, od kojih šest civila, među kojima su tri žene.

U ovoj agresiji najviše su stradala tri srpska sela Islam Grčki, Kašić i Smoković, kao i etnički mješovita sela Murvica, Crno, Zemunik Gornji, Poljica i Islam Latinski.

Srbi iz pomenutih sela su pobijeni, prognani ili odvedeni u zatvore i logore.

Njihova bogata imanja su opljačkana, opustošena i uništena, a kulturni spomenici, groblja i crkve devastirani, oskrnavljeni ili porušeni, među kojima i Dvori Јanković Stojana u Islamu Grčkom sa crkvicom svetog Georgija iz 17. vijeka, u kojoj je sahranjen poznati književnik Vladan Desnica, kao i crkve svetog Georgija iz 16. vijeka u Smokoviću.

Operaciju "Maslenica" planirali su i izveli Јanko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mladen Markač i Mirko Norac, na čelu sa tadašnjim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

U to vrijeme načelnik artiljerije sektora "Velebit" bio je kosovski Albanac Agim Čeku, kasnije optužen za zločine na području Kosova i Metohije.

Iako je agresija izvršena na zaštićenu zonu UN i pred očima mnogobrojnih pripadnika Unprofora, do sada, ni pred međunarodnim, ni pred domaćim sudovima niko nije procesuiran za zločine nad Srbima počinjene u ovoj akciji.

Јedan od težih zločina, već prvog dana agresije, desio se na prevoju Mali Alan na Velebitu, u neposrednoj blizini osmatračnice Unprofora, kada su pripadnici hrvatske specijalne policije "Alfe" mučki iz zasjede ubili i masakrirali 22 pripadnika Srpske vojske Krajine s područja Gračaca.

Ovaj masakr počinili su pripadnici petog voda iz sastava "Alfe", kojim je komandovao Milijan Brkić zvani Vaso, aktuelni zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora.

Тагови:
  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм