Sjever

Situacija na KiM mirna, uklonjene barikade, ali tenzija i dalje postoji

  • Извор: Б92
  • 15.10.2021. 10:00

Situacija je mirna na sjeveru Mitrovice, poslije akcije kosovske policije, a uklonjene su i barikade, javljaju mediji, ali tenzija i dalje postoji.

Srećko Sofronijević, koji je tokom sukoba lokalnog stanovništva i snaga policije Kosova - u kojima su korišćene kamenice, suzavci, šok-bombe - ranjen iz vatrenog oružja, nalazi se u teškom stanju, ali je van životne opasnosti, javila je televizija N1.

Iz kosovske policije navode da se još ne zna da li je njega povrijedila policija ili hici koje je zadobio od građana.

Prema saopštenju policije, akcije protiv švercera robe sprovede su na teritoriji čitavog Kosova, a uhapšeno je osam ljudi - šest albanske nacionalnosti i po jedna bošnjačke i srpske.

Sve to izazvalo je burne reakcije zvaničnika Beograda i Prištine.

Đeljalj Svečlja, kosovski ministar unutrašnjih poslova, navodi da akcija nije usmjerena protiv bilo koje nacionalne pripadnosti i da nema "državne represije".

"Tužilac u ovom predmetu je Srbin, sudija za prethodni postupak je Srbin, članovi policije za brzo reagovanje u Sjevernoj Mitrovici su uglavnom Srbi, većina uhapšenih su Albanci, većina traženih su Albanci", naveo je Svečlja.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić pozvala je međunarodnu zajednicu, NATO i KFOR da hitno reaguju i zauzdaju Aljbina Kurtija, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Na Kosovu se u nedjelju održavaju izbori za lokalne organe vlasti - predsjednike opština i članove opštinskih skupština.


(B92.net / Foto: Facebook)