ROSU upale na sjever KiM

Jedinice Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti VIDEO

  • 28.05.2019. 07:15

U sjevernoj Kosovskoj Mitrovici začule su se sirene za uzbunu, saznaje RTS. Jedinice ROSU upale na teritoriju sve četiri srpske opštine na sjeveru KiM. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio stavljanje svih jedinica Vojske Srbije u stanje pune borbene gotovosti. Specijalne i posebne jedinice MUP-a u punoj su pripravnosti, saznaje RTS.

Direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je za RTS da su jedinice ROSU, naoružane do zuba, upale na sjever KiM sa ciljem da zastraše i izazovu paniku uz hapšenja koja je prethodnih dana najavljivao predsjednik Aleksandar Vučić. 

Đurić je naveo da su se čuli i pucnji i da postoje informacije o uhapšenima. Kako je dodao, situacija je dramatična.

Ističe da je potpuno jasno da su ekstremisti u Prištini pribjegli najstrašnijim metodama uz saglasnost međunarodne zajednice i na veliku sramotu Kvinte. 

Večernje novosti prenose da je akcija izvedena u sve četiri opštine na sjeveru Kosmeta i da je uhapšeno ukupno sedmoro Srba.

Srbija je pokrenula intenzivne diplomatske aktivnosti, saznaje RTS.

Zapadnim silama je upućena molba da obuzdaju albanske marionete i stavljeno je do znanja da Srbija neće dozvoliti etničko čišćenje na Kosmetu. Od saveznika, Rusije i Kine, očekuje se svaka vrsta pomoći.

RTS javlja da su uhapšeni pripadnici pogranične policije.

Veliki broj građana okupio se na glavnom trgu u Kosovskoj Mitrovici.