Kosmet

Simić: Srbi ne žele transformaciju KBS u vojsku

  • 07.12.2018. 09:24

Funkcioner Srpske liste Slavko Simić izjavio je da pokušaj transformacije Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS) u vojsku samoproglašenog Kosova nije prihvatljiv za Srbe na Kosovu i Metohiji i najavio da će srpski poslanici predočiti svim međunarodnim zvaničnicima i organizacijama da se time ugrožava mir i bezbjednost.

Simić je za Radio-televiziju Srbije rekao da je pozicija Srpske liste jasna i da su oni protiv kršenja Rezolucije 1244 i da očekuje da formiranje vojske ne bude prihvatljivo ni za međunarodnu zajednicu. 

On je ocijenio da će paket zakona, koji će biti pred poslanicima 14. decembra u prištinskoj skupštini, sigurno prekršiti mnogo ustavnih odredbi. 

"Očigledno će da se poštuje samovolja i princip sile, što će naneti štetu i imati posledice", rekao je Simić. 

Povodom najave da će se prvi komandant OVK Rustem Mustafa naći pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Hagu, Simić je istakao da je važno zaštititi svjedoke. 

Simić je, međutim, napomenuo da očekivanja srpskog naroda nisu velika, jer je Skupština samoproglašenog Kosova još 3. avgusta 2015. godine donijela odluku o formiranju Specijalnog suda i od tada nije bilo nikakvih rezultata. 
 

Тагови: