Hapšenje petorice Srba u Gnjilanu

Simić: Ćutanje međunarodne zajednice izaziva uznemirenost srpskog naroda

  • 11.07.2018. 10:21

Poslanik Srpske liste Igor Simić smatra da ćutanje međunarodne zajednice na hapšenje petorice Srba u Gnjilanu izaziva uznemirenost srpskog naroda na Kosmetu.

"Ćutanje međunarodne zajednice na ovako brutalnu silu je nešto što izaziva nespokoj kod Srba na Kosovu i Metohiji. To jednostavno ne sme da se dešava, posebno kada se nalazimo u fazi pregovora", rekao je Simić za Televiziju "Prva". 

On je dodao da određenim krugovima u Prištini nikada nije bilo u interesu da se postigne bilo kakav dogovor i uspostavi mir između srpskog i albanskog naroda. 

"Činjenica je da decenijama unazad, kad god imamo najavu postizanja dogovora, imamo i nasilje nad Srbima na Kosmetu. Mislim da je to već postala matrica po kojoj ti krugovi deluju", rekao je Simić. 

Policija samoproglašenog Kosova potvrdila je juče da je u okolini Gnjilana uhapšeno pet lica osumnjičenih da su, kako tvrde, učestvovali "u aktivnostima protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Kosova". 

Nekadašnji pripadnik Vojske Srbije Nenad Stojanović iz sela Šilovo, predsjednik Privremenog organa Gnjilana Radovan Stojković, direktor Nacionalne službe zapošljavanja iz Gornjeg Kusca u opštini Gnjilane Jovan Denić i braća Aleksandar i Predrag Đorđević iz sela Berivojce, opština Kosovska Kamenica, poslije saslušanja pušteni su na slobodu. 

NJihov advokat Vasilije Arsić rekao je Srni da su petorica Srba okrivljena da su vršila pritisak na Srbe, pripadnike Kosovskih bezbjednosnih snaga /KBS/ da napuste KBS.