Predsjednik Kine

Si pisao Vučiću: Kina će pomoći Srbiji protiv korone

  • 20.03.2020. 17:21

Kina podržava napore Srbije u borbi protiv korona virusa i pružaće joj materijalnu, medicinsku pomoć, obezbijediti podršku u nabavci neophodne robe u Kini, kao i stručnu pomoć, poručio je kineski predsjednik Si Ðinping u pismu koje je danas primio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U pismu se navodi:

"Epidemija virusa COVID-19 pogodila je Srbiju. Dozvolite mi da u ime Vlade Kine, kineskog naroda, kao i u svoje ime, Vama i prijateljskoj Vladi Srbije i njenom narodu, prenesem iskreno saosjećanje uz želju da se oboljeli brzo oporave, a epidemija bude pod kontrolom.

Kina i Srbija su sveobuhvatni strateški partneri. Čelično prijateljstvo između dviju zemalja i dva naroda postaje još čvršće kako vrijeme prolazi.

Gospodine predsjedniče, Vi, Vaša Vlada i narod pružali ste kineskoj strani snažnu podršku dok se kineski narod borio u jeku epidemije i na tome duboko zahvaljujem.

U posljednje vrijeme epidemija izbija u više mjesta sa više izvora, a mnogo zemalja se suočava sa povećanim rizikom po kontrolu i sprečavanje širenja virusa COVID-19. Vi i Vaša Vlada ste preduzeli niz aktivnih mjera protiv epidemije, što ukazuje na Vašu odgovornost i predanost.

Kineska strana čvrsto podržava napore srpske strane za borbu protiv korona virusa i pružaće vašoj zemlji materijalnu pomoć, uključujući zaštitne materijale i medicinsku opremu, i obezbjeđivati podršku u nabavci neophodne robe u Kini.

Mi ćemo poslati i tim medicinskih stručnjaka u Srbiju da bismo vam pružili pomoć u analiziranju situacije i podijelili iskustvo o kontroli i sprečavanju širenja virusa i liječenju oboljelih, kako bi se podigao efekat suzbijanja epidemije u Srbiji radi zaštite zdravlja i blagostanja naroda.

Uvjeren sam da će, pod Vašim snažnim rukovodstvom, Srbija sigurno u kratkom roku prebroditi teškoće i pobijediti ovu epidemiju.

Pridajem veliki značaj razvoju odnosa između Kine i Srbije. Vjerujem da će naše tradicionalno prijateljstvo, koje se poznaje u nevolji, biti ukorijenjeno u srcima naroda u toku zajedničke borbe protiv epidemije, a naše sveobuhvatno strateško partnerstvo produbljeno i podignuto na još viši nivo“, navodi se u pismu predsjednika Narodne Republike Kine Si Ðinpinga, saopštila je pres služba predsjednika Srbije.