Dolazi na Kosovo i u Beograd

Šest dana nakon imenovanja Ričard Grenel počinje misiju

  • 09.10.2019. 10:45

Specijalni izaslanik američkog predsjednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel počinje svoju misiju samo šest dana od imenovanja.

Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet objavio je na Tviteru da Grenel i Metju Palmer zajedno dolaze na KiM.

Pozivajući se na kabinet kosovskog predsjednika, mediji su objavili da će Ričard Grenel danas na KiM razgovarati sa Hašimom Tačijem, a Tanjugu je iz dva diplomatska izvora potvrđeno da će američki izaslanik sutra razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet je objavio na Tviteru da će Grenel na KiM doći zajedno sa izaslanikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun podsjeća da je Ričardu Grenelu misiju povjerio direktno američki predsjednik Donald Tramp, što govori o njegovoj težini.

Drecun ukazuje da Grenel misiju počinje u novom političkom ambijentu na Kosovu i Metohiji.

"Hašim Tači je ostao kao predsjednik, njegov mandat traje, ali je njegova stranka poražena i ide u opoziciju", ističe Drecun.

Iako će nove stranke formirati vlast, za sada nema naznaka da će ukinuti takse – uslov koji je Beograd postavio za nastavak dijaloga sa Prištinom.

"Imamo čovjeka koji hoće da bude premijer, ali postavlja dodatne prepreke za nastavak razgovora, umjesto da ukloni ključnu prepreku, zbog koje je čitav razgovor u zastoju", podsjetio je Drecun.

Očekuje da će Grenel pokušati da unaprijedi proces i stvori uslove za nastavak dijaloga koji se odvija pod okriljem EU, ali i da će dinamiku diktirati SAD.

Тагови:
  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.