SPC traži dokaze

Šešelja izvode pred crkveni sud

  • 18.07.2018. 07:16

Budući da je nastavio da u javnosti iznosi priču da je vladika mileševski Atanasije Rakita prekršio monaški zavet, te da ima ženu i dvoje djece, lider SRS-a najvjerovatnije će uskoro biti saslušan u svojstvu svjedoka pred crkvenim sudom i Sinodom SPC, saznaje „Alo!“.

Ukoliko se utvrdi da priča koja je uznemirila javnost nije tačna, on će biti isključen iz crkvene zajednice, kaže izvor "Alo!".

"Šešelj će biti nezaobilazan dio zvanične crkvene istrage pod okriljem Svetog arhijerejskog sinoda SPC zbog tvrdnji koje je iznio. Najvjerovatnije će dati zvaničnu izjavu pred crkvenim sudom i priložiti dokaze, ukoliko ih ima. Ako se ispostavi da nije tačno ono što je izgovorio mnogo puta, onda bi mogao da trpi konsekvence, konkretno, bio bi isključen iz crkvene zajednice", kaže isti izvor iz Patrijaršije.

Lider SRS-a za „Alo!“ kaže da će se rado odazvati pozivu Sinoda i da će iznijeti istinu.

"Siguran sam u istinitost svojih riječi i spreman sam da ih na svakom mjestu ponovim, pa i tamo", kazao je Šešelj.

Komentarišući mogućnost da bude sankcionisan isključenjem iz crkvene zajednice ako se utvrdi da priča nije tačna, kaže da mu nije do kraja jasno šta to znači i kroz smijeh kaže da ga to podsjeća na isključenje iz Komunističke partije.

Ljubomir Ranković iz Šabačke eparhije, protođakon i urednik „Glasa Crkve“, za „Alo!“ kaže da bi Šešelj hitno morao da bude saslušan.

"Informacija koja je iznijeta, da jedan episkop ima ženu i dvoje djece, a da i dalje učestvuje u radu Svetog arhijerejskog sabora i da pojedini episkopi to vjerovatno znaju, a ćute, stravična je i ozbiljno ugrožava samu suštinu i temelje SPC. Optužbe je iznio šef jedne parlamentarne stanke, bivši profesor Beogradskog univerziteta, čovjek za koga svi u Srbiji znaju da je poprilično dobro informisan i da ima dobre veze, rekao je kako se zove žena, gdje živi...", kaže protođakon.

Šešelj je svoja saznanja o episkopu Atanasiju iznio komentarišući Atanasijev sukob sa umirovljenim vladikom Filaretom, njegovim prethodnikom na tronu Eparhije mileševske.

"Vladika Atanasije je došao u manastir Dubnica u veoma alkoholisanom stanju. Tako pijan, gotovo sa vrata napao je vladiku Filareta da je ukrao eparhijske pare i da zbog toga mora da ide iz eparhije. Inače, Atanasije Rakita ima ženu i dvoje djece, što je protivno svim crkvenim propisima", rekao je Šešelj.

Šešelj je naveo i ime žene, koja navodno živi u Beogradu. On tvrdi i da je ona bila na platnom spisku Eparhije bihaćko-petrovačke kad je Atanasije bio na njenom čelu, kao i da joj je zaposlio brata kao računopolagača u eparhijama kojima upravlja.
 

Тагови: