Nisu prešli cenzus

Šešelj prima penziju, Čanak ostaje u klupi: Čime će se baviti dugogodišnji poslanici?

  • 22.06.2020. 20:20

Brojni političari čije liste nisu prešle cenzus sada su primorani da traže nove izvore prihoda. Neki idu u privatni sektor, dok su pojedini sigurni jer imaju penziju.

Politički zemljotres izazvan parlamentarnim izborima na kojima su cenzus prešle samo tri liste, mimo manjinskih stranaka, izbacio je iz skupštinskih klupa dugogodišnje poslanike. Gordana Čomić, Vojislav Šešelj, Vjerica Radeta, Nataša Jovanović, Milorad Mirčić, Čedomir Jovanović, Nenad Čanak, Dragoljub Mićunović, Balša Božović i Radoslav Milojičić Kena važili su za najprepoznatljivije parlamentarce, a poslije ovih izbora ostali su van Skupštine.

Većina njih će, kažu, nastaviti političku borbu u okviru svojih stranaka, a kad je riječ o izvoru prihoda, odgovori su šarenoliki - od prelaska u privatni sektor do životarenja od penzije.

Rotacije

Za Nenada Čanka, lidera LSV, nema neke velike razlike - on će parlamentarnu klupu zameniti pokrajinskom - biće poslanik u vojvođanskom parlamentu. Na penziju će moći da računaju, bar dok ne dođu do nekog drugog izvora prihoda, skupštinski veterani - Dragoljub Mićunović, Vojislav Šešelj i Vjerica Radeta. Šešeljeva penzija, prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, iznosi 43.000 dinara, dok je Radetina nešto veća i iznosi 59.000 dinara.

Milorad Mirčić, višegodišnji poslanik SRS, kaže u razgovoru za Kurir da će se sada baviti strankom. Na pitanje šta će mu biti izvor prihoda, on navodi:

- Predstoji da čovjek to riješava sada, shodno znanju i iskustvu. Ja sam inženjer tehnologije. Ima posla, pitanje da li će baš vas da prime. Mene je najveći strah za Srbiju, ne da li ću ja preživjeti za mjesec-dva...

Snašli se

Radoslav Milojičić Kena, koji je bio poslanik DS, kaže da će nastaviti svoju političku borbu u dva pravca - smjena „nesposobnog rukovodstva“ DS, jer bez jakog DS, kako navodi, nema smjene vlasti.

- Ja sam dijete sa sela i nisam kao ostale pokondirene tikve odlazio za Beograd, bavimo se porodično poljoprivredom, ekonomista sam, imam 36 godina, a poslanik sam četiri, tako da, kako sam živio bez poslaničke plate 32 godine, živjeću i dalje - kaže Milojičić.

Njegov saborac Balša Božović ističe da će se sada okrenuti privatnom sektoru.

- Prvo, nastaviću da se borim za obespravljene građane, i to nastavljam kao član DS. Drugo, idem u privatni sektor. Jedan sam od osnivača jedne regionalne akademije za razvoj demokratije koja će se baviti reformama, problemima koje imaju države zapadnog Balkana i koja će raditi na približavanju Srbije i zapadnog Balkana sa EU, zajedno sa najaktivnijim mladim političarima iz regiona. To je počelo da radi, sad ću imati više vremena da se posvetim tome. Tu je i Aleksandra Jerkov, Maja Videnović, naše kolege iz regiona... - navodi Božović.

Gordana Čomić: Gotovo je s mojom političkom borbom

Gordana Čomić, dugogodišnja poslanica DS, koja je na izborima bila na listi UDS, kaže da je zbog loših izbornih rezultata odlučila da okonča svoju političku borbu.

- Zaslužen neuspjeh, samo je naša odgovornost što nismo riječima o evropskoj Srbiji umijeli dopreti do ljudi, a istraživanja su ukazivala na ovakav ishod. Prestaje moja javna, institucionalna i politička odgovornost i ostaje samo privatna i lična za podršku evropskoj Srbiji i demokratiji - rekla je Čomićeva za Espreso.