Pripreme za novi izvještaj Savjetu bezbjednosti

Serž Bramerc u posjeti Beogradu

  • 22.10.2018. 10:51

Glavni tužilac Međunarodnog mehanizma za krivične tribunale /MMKT/ Serž Barmerc boraviće u Beogradu od danas do 24. oktobra u okviru priprema za podnošenje redovnog izvještaja Savjetu bezbjednosti UN, saopšteno je iz sjedišta Mehanizma u Hagu.

Bramerc će se sastati sa predsjednikom Srbije Alkesandrom Vučićem, ministrom pravde Nelom Kuburović i tužiocem za ratne zločine Snežanom Stanojković. 

Oni će razgovarati o primjeni Nacionalne strategije za ratne zločine, regionalnoj sudskoj saradnji u vezi sa slučajevima ratnih zločina i podršci kancelarije Tužilaštva vlastima Srbije radi postizanja pravde u vezi sa ratnim zločinima, navodi se u saopštenju. 

U tekstu se dodaje da će Bramerc imati i sastanke sa predsjednikom Komisije za nestale osobe Veljkom Odalovićem i Veranom Matićem, specijalnim izaslanikom predsjednika za rješavanje pitanja nestalih sa Hrvatskom. 

Bramerc će pružiti informacije o naporima Tužilaštva u potrazi za nestalim osobama, uključujući zajedničke aktivnosti sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta i razgovaraće o načinima na koje Tužilaštvo može da pomogne vlastima Srbije, navodi se u saopštenju. 

Očekuje se da će Bramerc podnijeti sljedeći zvještaj Savjetu bezbjednosti UN početkom decembra.

Тагови: