Selaković: Ustavna obaveza Srbije da štiti Srbe u dijaspori

  • 10.02.2020. 22:20

Nema orkestriranog napada iz Srbije na dešavanja u Crnoj Gori, ali Srbija ima ustavnu obavezu da brine o svom narodu van matične države i pružiće svaku vrstu stručne i pravne pomoći da položaj Srba ne bi bio ugrožen, kao što je sada slučaj, rekao je generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.

On je naglasio da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti izazvao revolt naroda u Crnoj Gori jer direktno zadire u pitanja Srpske pravoslavne crkve, njene imovine i njihovih, prije svega vjerskih, ali i građanskih prava i sloboda.

"Nema orkestriranog napada iz Srbije na dešavanja u Crnoj Gori jer mi priznajemo Crnu Goru kao suverenu i nezavisnu državu i trudimo se da dođemo do najboljeg mogućeg rešenja za obe strane", rekao je Selaković za RTV, odbacivši tako kritike crnogorskih političara, a prije svega ministra odbrane Crne Gore Predraga Boškovića.

Selaković je napomenuo da odnosi Srbije i Crne Gore nisu baš najbolji od 2006. godine, kada je Crna Gora proglasila nezavisnost od zajedničke države, i da se aktuelni predsjednici zvanično nisu susretali ni u Beogradu, niti u Podgorici.