Ministar spoljnih poslova Srbije

Selaković: Republika Srpska rođena iz želje da se ne nasjedne na zamku iz prošlosti

  • Извор: СРНА
  • 09.01.2022. 09:11

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković prisustvovao je sinoć u Čikagu proslavi Svetog Setafana, slave Republike Srpske i poručio da se Srpska rodila iz želje srpskog naroda da ne nasjedne na zamku na koju su neki naši preci, nažalost, nasjeli 1941. godine.

Obilježavanje Svetog Stefana, u crkvenoj sali Sabornog hrama Vaskrsenja gospodnjeg u Čikagu, organizovalo je Udruženje Srba iz Republike Srpske u tom američkom gradu.

Selaković je, nakon liturgije, obraćajući se prisutnima, rekao da mu je čast što je mogao da proslavi slavu Republike Srpske upravo sa Srbima u Čikagu.

- Prethodnih, više od 10 godina, svaki Stevandan čekao sam u Banjaluci. Ujutro bih išao na liturgiju, poslije toga na svečani defile i proslavu. Danas sam u Čikagu, odakle nosim jak utisak i uspomene. Velika je moć i sila srpskog naroda koji ovdje živi. Samo je potrebno da taj žar rasplamsamo, da ga podignemo, da vidimo šta mi Srbi možemo kada se obožimo, umnožimo i složimo. A, možemo mnogo - rekao je Selaković.

Selaković je kazao da su, prije 30 godina, naši preci, braća, prijatelji, rođaci u Republici Srpskoj znali da kažu - "nećemo da nam se ponovi 1941. godina, da nas bacaju u jame, odvode u logore".

- Mi smo jedan od rijetkih naroda koji je znao da kaže "sloboda ili smrt". Iz te borbe za očuvanje sebe, iz želje da se ne nasjedne na zamku, na koju su neki naši preci nažalost nasjeli 1941. godine, rodila se Republika Srpska koja počiva na Svetosavskom zavjetu. Ona Republika Srpska koja je nastala iz prkosa Petra Kočića, gospodstva Јovana Dučića, iz zanosa pjesničkog Alekse Šantića, iz vapaja mladalačkog Branka Ćopića, tu Srpsku mi danas slavimo. Tu Republiku Srpsku koja nikome ne želi loše, koja voli Srbiju, koju Srbija voli - poručio je Selaković.

On je istakao da Srbija poštuje državne granice, i međunarodno pravo, koja boluje svoju kosovsku bol i bori se za svoje svetinje na KiM.

- Volimo Srpsku koja je nastala prije 30 godina, koja je potvrđena nedaleko odavde, u Dejtonu. Tu Srpsku koju volimo i podržavamo danas slavimo, ne želeći nikom loše, svakome, a na prvom mjestu sebi dobro. Dok je vas biće i srpstva, Srbije i Srpske - poručio je Selaković.

Generalni konzul Srbije u Čikagu Damjan Јović obratio se riječima "čestitam nama rođendan Republike Srpske".

- Neki zlonamjerni bi rekli da sam pogriješio kada sam rekao srećan nam rođendan Srpske, s ozbirom da nisam porijeklom iz Srpske. Ali, ovo su riječi srca konzulovog, a srce konzulovo je srce Srbinovo. Treba svi da znaju da 9. januara, svake godine, svako srce Srbinovo kuca za Republiku Srpsku - podvukao je on.

On je dodao da je prethodnih 30 godina Republike Srpske prošlo u borbi i otporu, i poželio mnogo godina u napretku i srpskoj slozi.

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon rekao je da je Republiku Srpsku "upoznao" 2010. godine, kada je, nakon više godina traganja, uspio da nađe posao među Srbima.

- Imao sam želju da radim u Srbiji, a želja mi se ispunila tek 2010. godine, kada sam dobio posao u Zvorniku, u Republici Srpskoj. Prije nego što sam došao u Zvornik čitao sam o tom gradu, ali nažalost na francuskom jeziku našao sam samo negativne stvari o Srbima. Kada sam došao, naišao sam na divne ljude. Brzo sam ih upoznao, stvorio prijatelje. Ono što me je iznenadilo prilikom svakog susreta kada bih pitao čovjeka odakle je, niko nije bio rodom iz Zvornika - ispričao je Gujon.

Bilo ih je kaže, iz Olova, Sarajeva, Tuzle, i tada je, kaže, shvatio da je Zvornik, odnosno Republika Srpska, zapravo utočište, gdje je srpski narod našao mir.

- Da je Srpska mjesto u kojem su ljudi, koji su protjerani sa svojih ognjišta, mogli da žive normalno - rekao je Gujon i dodao da je u Zvorniku upoznao i Bošnjake koji su mogli da se vrate.

Međutim, kazao je da je, kada je postao direktor Uprave, kada je obilazio srpska mjesta u FBiH imao priliku da vidi da se tamo Srbi bore sa velikim problemima i diskriminacijama, čega nije bilo u Zvorniku.

- Ako jedna Republika postaje utočište za jedan narod, omogućava i pripadnicima drugih naroda da žive u njoj, onda ta Republika zaslužuje da postoji. Ako pokušajem rušenja te Republike, to vodi do nemira, destabilizacije, ona svakako treba da ostane i opstane, treba da živi - poručio je Gujon.

Vladika novogračaničko-srednjezapadnoamerički Longin apelovao je na Srbe u SAD da se mole za srpski narod u Republici Srpskoj, za rukovodstvo Srpske da odoli ogromnim iskušenjima pred koje je stavljaju oni koji je ne žele, ali i pomognu na razne druge načine.

U svom obraćanju posebno se istakao značaj prisustva delegacije Srbije na čelu sa šefom diplomatije Nikolom Selakovićem proslavi, rekavši da je to prvi put da je zvanični predstavnik matice Srbije sa Srbima u Čikagu na dan praznika.

Inače, obraćanja predstavnika Srbije izazvali su oduševljenje kod čikaških Srba.

Svečanost je započela himnama SAD, Srbije i Republike Srpske, nakon čega je uslijedilo osveštavanje i lomljenje slavskog kolača.

Тагови: