Selaković: Priština suštinski neće dijalog

22:35, 22.04.2021.
Izvor: Srna
Poruke predstavnika Prištine da će preispitati Briselski sporazum kako bi "resetovali" dijalog sa Beogradom, koji se odvija uz posredovanje i garancije EU, neviđena je politička drskost i zahtjeva hitnu i oštru reakciju svih koji žele trajnu stabilnost i mir na zapadnom Balkanu, izjavio je večeras ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Selaković je ocijenio da su skandalozne izjave i skandalozno ponašanje predsjednika samoproglašenog Kosova Vjose Osmani kojima pokazuje da Priština suštinski neće dijalog.

- Današnje poruke Vjose Osmani eufemizam su za blokadu dijaloga jer rezultati dijaloga Beograda i Prištine nisu švedski sto sa kojeg se može birati šta će biti primjenjeno, a šta ne - naveo je Selaković.

On je ukazao da se obistinjuju predizborne poruke predsjednika Vlade samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti nisko na listi njihovih prioriteta, što, kako je danas definitivno i potvrđeno, znači da njega uopšte ne zanima dijalog ili kompromis, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Selković je istakao da Priština osam godina odbija da sprovede svoju jedinu pravu i suštinsku obavezu iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

On je dodao da je i danas i Beogradu i međunarodnoj zajednici jasno poručeno da je izbjegavanje obaveza, manipulisanje i laž standard, a ne incident, u djelovanju prištinskih političkih struktura.

- Očekujem da međunarodna zajednica, posebno države koje otvoreno i intenzivno podržavaju Prištinu, u interesu stabilnosti i mira u regionu zauzdaju i disciplinuju svoje pulene - poručio je Selaković.

Predsjednik samoproglašenog Kosova Vjosa Osmani danas je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa njemačkim ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom rekla da se dijalog sa Beogradom prije nastavka mora preispitati, te da se svi do sada postignuti sporazumi moraju ponovo razmotriti.