Ministar spoljnih poslova Srbije

Selaković: Očuvanje mira i stabilnosti najveći interes srpskog naroda

  • 09.01.2021. 10:02

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je Srni da su Srbija i Republika Srpska bile i ostaće neraskidivo vezane u predstojećim godinama, te da očekuje da će intenzivno i predano sarađivati na izgradnji stabilnijeg i prosperitetnijeg regiona.

Selaković je, povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, naglasio da je očuvanje mira i stabilnosti najveći interes srpskog naroda, bez obzira da li je riječ o Srbiji ili nekoj od država u okruženju u kojima srpski narod živi.

Šef srpske diplomatije istakao je da Srbi, kao najveći narod na zapadnom Balkanu, žele da se razvijaju i svoje uspjehe dijele sa svima u regionu, koji, kako je objasnio, najzad mora prestati da nosi etiketu turbulentnog i nestabilnog područja i postati zona održivog i predvidivog razvoja.

- Srpski narod ima svoje legitimne nacionalne interese, ali najviši interes, koji Srbe povezuje gde god da oni žive, jeste mir, stabilnost i razvoj, kako bismo što efikasnije nadoknadili godine potrošene u nazadovanju i stagnaciji i uhvatili priključak sa najbogatijim i najnaprednijim evropskim društvima - rekao je Selaković.

Prema njegovim riječima, niko ne treba da se plaši srpskog uspjeha, jer i ova generacija želi da, upravo onako kako su to činili i preci, uspjeh ostvaruje na dobrobit čitavog regiona i svih u okruženju.

- Nadamo se da će i druga dva konstitutivna naroda u BiH biti spremna da sarađuju sa Srbijom i čitavim srpskim narodom na ostvarenju tog cilja, jer Srbija kao centar stabilnosti regiona ima iskrene želje da njeni ekonomski i društveni uspesi budu na korist svim narodima u regionu - rekao je Selaković.

On je naveo da Srbija poštuje sve svoje susjede i teritorijalni integritet svih komšijskih država.

- Ali, Republiku Srpsku i srpski narod volimo i uvek ćemo ih pomagati i biti uz njih - poručio je Selaković.

Čestitajući praznik građanima Republike Srpske, Selaković je istakao da Srbiju, kada je riječ o njenim specijalnim paralelnim vezama sa Srpskom, obavezuje Dejtonski sporazum, ali i raspoloženje i bratska ljubav ogromne većine građana prema sunarodnicima sa druge strane Drine.

- Želim građanima Republike Srpske mirnu, stabilnu i prosperitetnu budućnost, i na tom putu, kao i do sada, imaće bratsku podršku i pomoć Srbije - istakao je Selaković.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.