Srbija

Sedmogodišnja djevojčica na respiratoru zbog korone

  • Извор: Новости.рс
  • 25.10.2021. 15:51

Još jedno dijete - djevojčica od sedam godina pruključena je zbog komplikacija Kovid-19 na respirator u Institutu za majku i dijete "Dr Vukan Čupić", potvrdio je za "Novosti" profesor dr Predrag Minić, pulmolog u ovoj ustanovi i član Kriznog štaba Vlade Srbije.

Sada je na respiratorima u ovoj ustanovi ukupno četvoro djece, a još jedan dječak sa neurološkim problemima je bio intubiran, pa ekstubiran.

"Djevojčica koju je kod nas transportovana iz KBC Dr 'Dragiša Mišović' ima nefrološku bolest, i ona je od četvoro intubirane djece jedina sa komorbitetom, odnosno pratećim hroničnim oboljenjem", kaže za "Novosti" dr Minić.

Prema svim parametrima ona je, ipak, u nešto boljem stanju nego šestomjesečna beba i dvoje tinejdžera za koje se već dugo borimo.

Prvo troje djece u Srbiji koja su sa Kovidom-19 priključena na respiratore su, kako je juče potvrdio prof. Minić, sve vrijeme na ivici života.

"Borimo se danonoćno, ovo je vrhunska medicina u našim uslovima, sa svom neophodnom najmodernijom opremom za monitoring ovakvih slučajeva, ali su pomaci, nažalost, gototo nikakvi", kaže prof. Minić.

"Ova djeca su gotovo već treću nedjelju na respiratorima. Ima nekih poboljšanja, u parametrima koji se prate, ali to je boljitak, nažalost, samo u brojevima, ne i u stvarnom zdravstvenom stanju te djece", dodao je on.

Тагови:
  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.