Aleksandar Vulin

SDA mora da nađe neku temu da se svađa sa nekim

  • 27.08.2019. 11:08

Ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je da SDA, koja je kritikovala njegovu izjavu da "Republika Srpska nema svoju vojsku, ali da je ima srpski narod", mora da nađe neku temu da se svađa sa nekim i oko nečega jer ta stranka sada ima kongres.

"SDA je nešto pisao. Ne učestvujem u njihovim svađama ni unutrašnjem pitanju BiH, to ostavljam političarima u BiH i građanima BiH. Tu rečenicu rekao prije pola godine i ranije, i ne jednom je ponovio, a oni su se sad setili da im nešto smeta. Imaju kongres, pa moraju da se bave nečim", rekao je Vulin za Televiziju "Pink". 

Vulin je istakao da je Srbija jedina u okruženju koja bezuslovno priznaje teritorijalni integritet BiH, te naveo da se od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nikada nije moglo čuti da ne govori s poštovanjem o BiH. 

"Mi kažemo da poštujemo BiH i volimo Republiku Srpsku. Šta je tu pogrešno? Naravno da volimo svoj narod i zemlju u kojoj živi", istakao je Vulin. 

On je dodao da nije primijetio da BiH ima sa Srbijom neke sporove o pitanju ko gradi most, na kojoj strani, ko prelazi teritoriju ovu ili onu. Nemamo taj problem", rekao je Vulin. 

"To je kao kad slušamo Hrvate koji nas napadaju zato što obilježavamo godišnjicu `Oluje`. Znači, mi nemamo pravo da se isplačemo za našim poginulim, a oni koji su to počinili imaju pravo da slave. Mi imamo pravo na svoju radosti i na svoju tugu", dodao je Vulin. 

On je podsjetio da je nakon izmjena Dejtonskog sporazuma Republika Srpska ostala bez svoje vojske, ali da je činjenica da srpski narod u Srbiji ima svoju vojsku, te da je Srbija uvijek tu da čuva mir i stabilnost na čitavom Balkanu. 

"Jačanje Vojske Srbije i jačanje Srbije je garancija da će biti mira na Balkanu. Kad god je Srbija bila jaka, kad god je bila uspešna, nije bilo ratova, sve je bilo mirno. Kada je Srbija bila u teškim situacijama, kada je Srbiji bilo loše, kada Srbija nije mogla u političkom, diplomatskom, ekonomskom smislu da zaštiti sve Srbe, gde god oni da žive, onda je bilo ratova i sukoba na Balkanu", istakao je Vulin. 

Prema njegovim riječima, Srbija je sve jača i njena vojska je sve jača, zato će i mir na Balkanu biti sve jači, a svako kome je do mira to razumije i želi jačanje Srbije. 

Govoreći o svojoj posjeti Republici Srpskoj i završnoj ceremoniji 54. Kočićevog zbora u Stričićima, Vulin, koji je porijeklom sa Zmijanja, rekao je da vjeruje da su svi Srbi kada god se sretnu i gdje god se sretnu "domaći" i da je Republika Srpska srećna što Srbija jača. 

"Srbija se u Republici Srpskoj iskreno voli, iskreno poštuje, u nju se uvek gleda, o njoj se razmišlja. Vrlo se prati šta Srbija misli, a posebno se oseća ponos zbog toga što je Srbija snažnija nego što je bila", istakao je Vulin. 

Što je Srbija snažnija, jača i što na svom čelu ima predsjednika Vučića koji razumije šta su Republika Srpska i Srbija i zna koliko je važna ta veza, kao i da Srbija bude uspješna, sigurna i stabilna, onda je, kaže Vulin, i Republika Srpska uspješna, sigurna i stabilna. 

Komentarišući ocjenu Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske da je "krajnje neprihvatljiva" izjava Vučića koji je povodom napada na Srbe u Kninu rekao da je razumljivo što se najveći dio srpskog naroda prije 30 godina pobunio protiv takvog režima, Vulin je rekao da licemjerstvo te poruke iz Hrvatske govori o tome sa koliko iskrene mržnje hrvatska politika pristupa Srbiji. 

"Vučić je rekao istinu. Ne može se razumeti građanski rat na prostoru Hrvatske bez sećanja na jasenovački genocid. Srpski narod, žene i deca, u glinskoj crkvi su spaljivani živi, i kada na takvom mestu održite miting HDZ-a u ustaškim uniformama, šta očekujete?", upitao je Vulin. 

On je ocijenio da hrvatska politika treba da se suoči sa tom teškom istinom, ali da nema hrabrosti. 

"Vučić govori istinu onakvu kakva jeste. Nemaju ni Hrvati, ni Bošnjaci, ni svi drugi narodi na prostoru Balkana boljeg saveznika za politiku mira od Aleksandra Vučića. Nisam ubeđen da Vučić ima iskrene sagovornike kada je mir u pitanju u drugim narodima", dodao je Vulin.

Тагови: