Prenosi "Glas Amerike"

Savjet bezbjednosti bez dnevnog reda za februar zbog Kosova i Metohije

  • 02.02.2019. 09:10

Savjet bezbjednosti UN nije uspio da konsenzusom usvoji dnevni red za februar zbog spora o tome da li treba nastaviti do sada ustaljenu praksu tromjesečnih debata o izvještajima generalnog sekretara o misiji UNMIK-a na Kosovu i Metohiji.

Protiv nastavljanja prakse tromjesječnog izvještavanja bile su SAD, uz podršku pet zemalja članica EU, dok se Rusija založila da dosadašnja praksa bude nastavljena, prenosi "Glas Amerike". 

Predsjedavajući Savjeta bezbjednosti za februar, ambasador Ekvatorijalne Gvineje Anatolio Ndong Mba izjavio je da je Savjet bezbjednosti odlučan da pregovorima dođe do rješenja. 

"Naši politički koordinatori će narednih nekoliko dana pokušati da pronađu rješenje da bi se izbjeglo odugovlačenje situacije do 7. februara. Ako do tada ne bude dogovora, biće održano proceduralno glasanje i donesena odluka", rekao je on. 

Prema njegovim riječima, Kosovo i Metohija su na programu rada za ovaj mjesec, zato što je tako predviđeno kalendarom i vrijeme je za tromjesečnu debatu o UNMIK-u. 

On je podsjetio da je u avgustu Savjetu predsjedavala Velika Britanija, koja nije uvrstila tu raspravu, da Kina jeste u novembru, dok se u decembru na vanrednoj sjednici raspravljalo o vojsci samoproglašenog Kosova. 

"Kada je riječ o redovnom rasporedu, između novembra i februara, prošlo je tri mjeseca i Kosovo se automatski našlo na kalendaru Savjeta bezbjednosti UN", pojasnio je aktuelni predsjedavajući. 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)