Vojislav Šešelj

Sasovci učestvovali u strijeljanju u Srebrenici 1995. godine

  • 27.08.2018. 13:55

Lider radikala Vojislav Šešelj rekao je da je u izvještaju Holandskog instituta za pitanja rata otkrio podatak da su u Srebrenici u julu 1995. godine tajno bili pripadnici engleskih specijalaca SAS, te ocijenio da su oni tamo učestvovali u strijeljanju.

"Izgleda da su nosili uniforme UN i koristili komunikacioni centar holandskog bataljona Unprofora. Nisu bili tamo ni u kakvom službenom svojstvu. Oni su tamo učestvovali u streljanju", kaže Šešelj za Televiziju "Pink". 

On je rekao da je prilikom prikupljanja materijala za svoju najnoviju knjigu "U Srebrenici nije bilo genocida" proučavao izvještaj Holandskog instituta za pitanja rata na 7.500 novinarskih šlajfni, koji je objavljen na internetu i na engleskom jeziku na 3.600 stranica. 

Navodeći da u tom izvještaju holandski eksperti pišu da je u Srebrenici u to vrijeme bila engleska jedinica SAS-ovaca, Šešelj kaže da će pitanje o njihovoj ulozi tamo postavljati sve dok ne dobije odgovor. 

Šešelj je pozvao odbranu prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića da pronađu taj izvještaj, te dodao da se ovo o čemu je govorio nalazi na oko 2.150. strani izvještaja. 

Lider radikala je rekao da će u toj svojoj knjizi, koja će imati tri toma, dokazati da u Srebrenici nije bilo genocida, da će ona obuhvatiti sve haške presude koje se odnose na Srebrenicu, osim Karadžiću i Mladiću, pošto još nisu pravosnažne, kao i neispravnu i nepravnu presudu Međunarodnog suda pravde. 

Govoreći o svojoj haškoj pravosnažnoj presudi, Šešelj je podsjetio da je već Hagu podnio zahtjev, koji se prevodi, da mu se omogući korištenje trećeg stepena kao pravnog lijeka, jer u anglosaksonskom pravu nije moguće pravosnažnu oslobađajuću presudu preinačiti u drugom stepenu u osuđujući, dok kontinentalno pravo to dozvoljava, ali i korišćenje trećeg stepena. 

On je, komentarišući mogućnost dogovora Beograda i Prištine, rekao da je prvi put poslije dužeg vremena postao umjereni optimista, jer se nešto dešava u američkoj politici, koja se očigledno mijenja. 

"Na neki način sam ponosan ako sam i ja doprineo tome, jer smo blagovremeno podržali Donalda Trampa i sva srpska zajednica u Americi je za njega glasala, za razliku od Albanaca koji su listom bili za Klintonovu. Pojavio se tračak nade kod celog srpskog naroda, i to se oseća", dodao je Šešelj. 

Napominjući da se po pitanju Kosova i Metohije, kao sastavnog dijela Srbije, ne može ništa mijenjati bez promjene ustava Srbije, Šešelj smatra da ne bi bilo zgoreg postići sa Albancima sporazum. 

"Tek da vidimo gde je na Kosovu srpska većina, gde je albanska, i da dve zajednice, ukoliko nisu u stanju da žive zajedno, žive odvojeno", rekao je Šešelj.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.