Hag

Saslušan komandant zločinačke OVK Rustem Mustafa

  • 14.01.2019. 20:12

Јedan od komandanata terorističke OVK Rustem Mustafa saslušan je u Hagu pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK.

Višečasovno davanje iskaza Mustafa, koji je bio komandant zločinačke OVK za područje Podujeva, završio je u 17.15 časova i u skladu sa propizicijama Suda nije se obratio novinarima.

Prema pisanju medija u Prištini, izjavu za medije neće dati ni specijalni tužilac.

Iskaz bi pred ovim sudom u Hagu u srijedu, 16. januara, trebalo da da komandant zločinačke OVK za region Drenice Sami Ljuštaku.

Rustem Mustafa prvi je komandant terorističke OVK koji je dao iskaz pred Specijalnim sudom u Hagu.

Mustafa i Ljuštaku poslije rata ostali su aktivni na kosovskoj političkoj sceni u okviru Demokratske partije Kosova, na čijem čelu je donedavno bio aktuelni predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači, a sada je vodi Kadri Veselji, predsjednik skupštine samoproglašenog Kosova.

Rustem Mustafa je poslije rata bio poslanik kosovske skupštine, a Ljuštaku je godinama bio gradonačelnik.

Prištinski mediji pišu da će Ljuštakua pred Specijalnim sudom u Hagu braniti Džefri Najs, koji je, kako se navodi, tražio za to od kosovskog tima 2.200 evra po danu i nadoknadu putnih troškova.

Gazeta ekspres objavila je da je danas u kancelariji specijalnog tužilaštva u Prištini saslušan Sabahudin Cena, bivši pripadnik OVK u oblasti Paštrik.

Na spisku Specijalnog tužilaštva osumnjičenih za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom nalazi je 107 imena pripadnika OVK, među kojima su Tači i Veselji.

Povodom prvih saslušanja u Hagu, portparol EU Maja Kocijančič rekla je da "sud radi svoj posao", a da je EU jasna kada je riječ o pomirenju u regionu i pitanjima ratnih zločina.

Specijalni sud za zločine OVK formiran je da bi se procesuirali navodi iz istrage koju je za Savjet Evrope sačinio specijalni izvjestilac Dik Marti.

Тагови: