Nakon teške povrede u nesreći

Saslušana i Dea Đurđević: Krivično tereti vozača, on tvrdi da je autobus proklizao

06:58, 06.06.2019.
Izvor: novosti.rs
Thumbnail
Voditeljka TV Pink koja je teško povrijeđena u nesreći u Beogradu, u tužilaštvu ispričala šta je prethodilo jezivom udesu i kako je došlo do njega.

U prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu, u predistražnom postupku koji se vodi protiv B. J., vozača autobusa GSP, koji je 7. februara oko šest sati ujutro naletio na voditeljku TV Pink Deu Đurđević, saslušana je oštećena novinarka. 

Thumbnail

Ona je, prema saznanjim, ispričala šta je prethodilo i kako je došlo do nesreće i pridružila se krivičnom gonjenju vozača autobusa GSP.

Đurđevićevoj je u nezgodi otkinuta lijeva ruka, koju su ljekari prišili, a zadobila je i niz drugih povreda. U nadležnom tužilaštvu u martu je saslušan osumnjičeni vozač B. J. koji je tokom ispitivanja bio vidno uznemiren:

"Žao mi je što se sve ovo dogodilo. Žao mi je Dee. Često zovem njenog vjerenika, kako bih saznao u kakvom je zdravstvenom stanju. Mnogo sam potresen zbog čitavog događaja", rekao je tada.

Thumbnail

Osumnjičenom B. J. na teret se stavlja teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja. On je u tužilaštvu kazao da je kritičnog jutra zadužio vozilo, kao i svakog radnog dana i da je prekontrolisao da li je sve u redu.

"Ulje, niti bilo koja druga tečnost, nije curilo, motor je normalno radio, kao i kočnice i mjenjač. Kad sam sve isprovjeravao i vidio da nema ničeg neuobičajenog, uzeo sam nalog i krenuo sa Banjice. Vozio sam autobus na liniji 78. Malo pošto sam prošao pored zgrade TV Pink primijetio sam veću količinu vode, a kada sam ušao u Ulicu Ljutice Bogdana vidio sam zaustavljena vozila i odmah sam sklonio nogu sa gasa. Ta vozila koja su stajala nisu bila obezbijeđena", ispričao je vozač.

Naglašavajući da nije brzo vozio, B. J. je naveo da je počeo da koči, ali da je zbog leda koji je bio na kolovozu, autobus proklizao. Tada je, prema njegovim riječima, došlo do sudara sa vozilom koje je stajalo u njegovoj traci. Nakon toga, udario je u ogradu, a tom prilikom, kako je kazao, "povrijeđena je jedna ženska osoba", a dolazi do kontakta i sa drugim vozilima.

"Ja sam vraćao autobus unazad jer sam se uplašio da sam prignječio tu osobu", kazao je B. J. 

"Kad sam izašao iz autobusa kolovoz je bio klizav, a to mogu da potvrde i svi koji su se u tom trenutku tu našli", posvjedočio je.

Inače, nakon nesreće, svi učesnici događaja su testirani i kod nijednog nije utvrđeno prisustvo alkohola u krvi. Do sada je, u okviru istrage, saslušano sedmoro svjedoka, kao i povređena voditeljka TV Pink, ali i djevojka sa kojom se tog kritičnog jutra Đurđevićeva sudarila. To manje "čukanje", međutim, bilo je uvod u mnogo težu saobraćajnu nesreću, jer je autobus GSP, prema dostupnim informacijama, proklizao i udario Deu, koja je stajala na trotoaru.

Autobus ju je vukao nekoliko metara. U teškom stanju prebačena je na VMA gdje je nekoliko puta operisana. Čim joj je bilo bolje, prebačena je u Klinički centar Srbije, gdje je i dalje na oporavku.

U okviru istrage, koju vodi Prvo javno tužilaštvo u Beogradu zatraženo je saobraćajno-tehničko vještačenje na okolnosti prostorno-vremenske analize i utvrđivanja uzroka nastanka saobraćajne nezgode. U međuvremenu pribavljeni su i svi snimci sa okolnih sigurnosnih kamera. Dostavljen je i izvještaj o tome da li je dežurna služba JP "Vodovod i kanalizacija" bila obaviještena o pucanju vodovodne cijevi i izlivanju vode na kolovoz tog jutra.