Novinarka Duge

Samoubistvo u režiji države: Godišnjica smrti Dade Vujasinović

  • 08.04.2019. 09:21

Na današnji dan prije 25 godina novinarka "Duge" Dada Vujasinović pronađena je mrtva u svom stanu. Slučaj je i dalje u predistražnoj fazi.

Na današnji dan prije 25 godina novinarka "Duge" Dada Vujasinović pronađena je mrtva u svom stanu. Slučaj je i dalje u predistražnoj fazi.

Udruženje novinara Srbije (UNS) podsjeća da istraga još uvijek nije odredila da li je smrt novinarke nastupila kao posljedica ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja.

Prije dvije godine i devet mjeseci Više javno tužilaštvo (VJT) dobilo je izveštaj Holandskog forenzičkog instituta u Hagu, na osnovu dokaznog materijala koji je mu je 2015. godine proslijedilo Ministarstvo pravde.

Zaključak izveštaja dostavljenog VJT jula 2016. godine je da "povrede koje je kritičnom prilikom zadobila pokojna Radislava Dada Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja".

Na pitanje UNS-a šta je VJT od tada uradilo i dokle se stiglo sa rasvetljavanjem smrti Dade Vujasinović, u VJT su rekli da je Tužilaštvo prije vještačenja Forenzičkog instituta "preduzelo niz dokaznih radnji proverom svih raspoloživih informacija dobijenih od UNS-a, Komisije za istraživanje ubistava novinara i drugih izvora, prije svega ispitivanjem svjedoka, kao i potrebnim vještačenjima".

UNS je upitao šta dosadašnji rad ukazuje, da li je u pitanju samoubistvo, ubistvo ili nesrećni slučaj, u VJT su rekli da nalaz Forenzičkog instituta nije isključio ni jednu od tri mogućnosti.

"Prema dostavljenom vještačenju, a nakon analize dostavljenih tragova, vještaci nisu mogli da isključe nijednu od ove tri mogućnosti, iako vještačenjem tragovi trećeg lica nisu otkriveni", rečeno je UNS-u u VJT.

Komisija nema novih informacija

Predsjednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić za UNS kaže da Komisija nema novih informacija o istrazi okolnosti smrti Dade Vujasinović.

"Kao što znate skoro 15 godina ovaj slučaj je vođen kao samoubistvo. Naš manevarski prostor nije bio velik, ali sve što smo mogli da provjerimo uradili smo uključujući i prijedlog da se uradi supervještačenje od strane relevantne svjetske institucije, kako bi se ustanovile činjenice koje su bile sporne kada je riječ o forenzičkom i sudsko medicinskom aspektu", rekao je UNS-u Matić.

Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu u Trećem bulevaru broj 118 u Novom Beogradu.

U zapisniku koji je sačinjen poslije obavljene obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije, u 1.30.

Zvanična verzija događaja tada bila je da je Dada Vujasinović izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške.

Porodica Dade Vujasinović je angažovala i privatnog balističara Zorana Jovanovića koji je utvrdio da je na fotelji osim Dadine, bila još jedna krvna grupa.

Njegov nalaz dostavljen je Tužilaštvu u decembru 1994. godine, ali je odbijen.

Balističar Vladimir Kostić 2008. godine obavio je niz vještačenja. On je predao sudu svoj nalaz u kome se navodi i da su u tijelu Dade Vujasinović pronađena dva filcana čepa, što bi značilo da je sebe usmrtila sa dvije patrone iz lovačke puške, odnosno, da je u sebe morala da puca dva puta, što nije moguće.

Nakon toga, Okružni javni tužilac u Beogradu u januaru 2009. godine, prekvalifikovao je slučaj u ubistvo umesto samoubistva i pokrenuo pretkrivični postupak.

Holandski forenzički institut u Hagu utvrdio je u svom izveštaju da je u tijelu Dade Vujasinović pronađen jedan filcani čep, a ne dva, kako je tvrdio balističar Vladimir Kostić.

Inače, vještačenje Vladimira Kostića rađeno je 2008. godine, u vrijeme kada nije bio pronađen dokazni materijal iz istrage smrti Dade Vujasinović i kada se verovalo da je on uništen u NATO bombardovanju policijskog objekta.

Kostić je praktično vještačio vještačenja, odnosno stručne nalaze drugih vještaka, a ne sam dokazni materijal.

Tek na insistiranje Komisije za istraživanje ubistava novinara, dokazni materijal je pronađen i utvrđeno je da se on nalazio u ormanu policajca koji je preminuo.

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина