Sud u Hagu

Samoproglašeno Kosovo ne može da sudi generalu Nebojši Pavkoviću

08:48, 11.07.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu isključio je mogućnost novog procesa protiv nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije generala Nebojše Pavkovića, nakon najava samoproglašenog Kosova da će protiv njega podići optužnicu.

U odgovoru na pitanje "Večernjih novosti" da li neki drugi domaći ili međunarodni sud ima pravo da pokrene proces protiv Pavkovića, Mehanizam navodi da, prema njegovom Statutu, nijednom osuđeniku kojem je Haški tribunal već odredio kaznu, ne može suditi nijedan drugi sud za ista djela. 

List navodi da je nakon ovakavog odgovora iz Haga i zvanično postalo jasno da su priče iz Prištine da će biti podignute optužnice protiv Pavkovića "pucnji u prazno". 

"U skladu sa pravilom 16 Pravilnika o postupku i dokazima Mehanizma, kada predsjednik dobije pouzdane informacije o tome da je pred sudom neke države protiv neke osobe pokrenut krivični postupak za krivično djelo za koje joj je već suđeno pred Haškim tribunalom, pretresno vjeće koje je odredio predsjednik izdaje nalog za obrazloženje, kojim od tog suda traži da trajno obustavi postupak", navodi se u odgovoru dostavljenom "Novostima". 

Pravosudni organi samoproglašenog Kosova planiraju da protiv Pavkovića podignu optužnicu zbog navodnih ratnih zločina na Kosovu 1998. i 1999. godine i traže njegovo izručenje iz Finske, gdje izdržava zatvorsku kaznu od 22 godine. 

Pavković se sudu u Hagu predao 2005. godine. Do presude, koja je izrečena 2015. godine, Pavković je boravio u pritvoru u Sheveningenu. 

Za nekoliko mjeseci on stiče pravo da traži prijevremeni otpust na slobodu poslije dvije trećine odslužene kazne, a odluku o tome donijeće Mehanizam.