Bivši predsjednik SR Jugoslavije

Sahranjen bez prisustva porodice u dvorištu: Prije 14 godina umro Milošević

  • 11.03.2020. 08:53

Danas se navršilo 14 godina od smrti bivšeg predsjednika Srbije i Jugoslavije i lidera Socijalističke partije Srbije SPS Slobodana Miloševića.

Milošević je umro 2006. godine od infarkta u pritvoru Tribunala u Hagu, tokom suđenja za ratne zločine na području bivše Jugoslavije u ratovima tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

Pošto beogradske i državne vlasti Srbije nisu dale dozvole koje su tražili porodica i visoki funkcioneri SPS-a da Milošević bude sahranjen u Beogradu uz državne počasti, sahranjen je u dvorištu porodične kuće svoje supruge Mirjane Marković u Požarevcu.

Poslije višečasovnog oproštaja i govora u Beogradu i Požarevcu, sahrana je obavljena u sumrak.

Sahrani koja je protekla bez vjerskog obreda, nije prisustvovao niko od članova najuže porodice jer, kako su naveli, nisu dobili dovoljne garancije za svoju bezbjednost.

Tijelo Slobodana Miloševića dopremljeno je iz Haga u Beograd 15. marta 2006. godine, a narednog dana kovčeg s tijelom je bio izložen u Muzeju “25. maj”, u okviru muzejskog kompleksa u beogradskom naselju Dedinje.

Hiljade ljudi su prošle pored kovčega. Istog dana se više desetina hiljada pristalica Miloševića okupilo ispred Narodne skupštine u centru Beograda, gdje je na bini bio izložen kovčeg s njegovim tijelom.

Početak Miloševićeve dugogodišnje karijere vezuje sa govor 28. juna 1989. godine na Gazimestanu, na proslavi 600 godina Kosovske bitke kojoj je prisustvovalo oko milion ljudi.

Ubrzo je uslijedio raspad SFRJ, prvo kratki slovenački rat, pa dva razorna u Hrvatskoj i BiH i na kraju NATO bombardovanje SR Jugoslavije.

Milošević je na prvim višestranačkim izborima u Srbiji poslije Drugog svjetskog rata u decembru 1989. godine izabran za predsjednika Srbije. Na prijevremenim izborima u decembru 1992. ponovo je izabran za predsjednika Srbije, a od 1997. godine do oktobra 2000. godine bio je predsjednik SR Jugoslavije.

Milošević je predvodio delegaciju u kojoj su bila po tri člana iz SR Jugoslavije i Republike Srpske na pregovorima u Dejtonu u novembru 1995. godine.

Tada je u ime delegacije parafirao Sporazum o miru u BiH, poznat kao Dejtonski sporazum, koji je, zatim, potpisan decembra 1995. godine u Parizu.

Milošević je deceniju bio neprikosnoveni lider SPS-a, dva puta predsjednik Srbije, a potom predsjednik SR Jugoslavije, a njegova vladavina je završena je 2000. godine pobjedom kandidata udružene Demokratske opozicije Srbije DOS Vojislava Koštunice na izborima za predsjednika SR Jugoslavije.

Poslije pobjede DOS-a na tim izborima 24. septembra 2000, ne želeći da prizna poraz, Milošević je izazvao postizbornu krizu koja je zaprijetila građanskim ratom u Srbiji, ali je kriza okončana 5. oktobra poslije masovnih demonstracija građana širom Srbije.

Milošević je uhapšen 31. marta 2001. godine u Beogradu zbog zloupotrebe službenog položaja, nepunih šest mjeseci pošto je okončana njegova vladavina, a izručen Haškom tribunalu 28. juna te godine.

U maju 1999. godine, u toku NATO bombardovanja, Haški tribunal je podigao optužnicu protiv Miloševića zbog zločina tokom sukoba na Kosovu i Metohiji, a dvije godine kasnije i optužnicu zbog zločina u Hrvatskoj. Krajem 2001. optužen je i za navodni genocid nad muslimanima i Hrvatima u BiH.

Na osnovu Uredbe Vlade Srbije, Milošević je Tribunalu izručen 28. juna 2001. godine, tačno 12 godina poslije govora na Gazimestanu.

Suđenje Miloševiću u Hagu počelo je 12. februara 2002. godine, a presudu nije dočekao.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.