Bivši ministar odbrane i poznati patolog

Sahrana Zorana Stankovića u Beogradu uz vojne počasti

  • Извор: СРНА
  • 08.10.2021. 07:43

Bivši ministar odbrane i poznati patolog Zoran Stanković biće sahranjen danas, uz vojne počasti, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Komemoracija povodom smrti Stankovića biće održana u 11.00 časova u Domu Vojske Srbije u Beogradu.

Sahrana će biti obavljena u 15.30 časova na Novom groblju, saopšteno je iz Koordinacionog tijela za Preševo, Medveđu i Bujanovac, čiji je predsjednik bio.

Poznati srpski patolog i bivši ministar zdravlja i odbrane i bivši načelnik VMA Zoran Stanković preminuo je 5. oktobra od posljedica virusa korona.

Rođen je 1954. godine u Tegovištu, kod Vladičinog Hana.

Tokom svoje karijere bio je ministar zdravlja i odbrane u Vladi Srbije i ministar odbrane Srbije i Crne Gore, kao i načelnik Vojnomedicinske akademije /VMA/ od 2002. do 2005. godine.

Stanković je bio i ministar odbrane u Savjetu ministara Srbije i Crne Gore sve do razdruživanja, a radio je i obukcije srpskih žrtava u Srebrenici.

Završio je medicinski fakultet u Nišu 1980. godine, a postdiplomske studije iz oblasti sudske medicine zavšio 1988. godine na VMA.

Kao ljekar-forenzičar vršio je sudsko-medicinske ekspertize za potrebe vojnih i civilnih sudova, a više puta je pružao i ekspertsku pomoć Haškom tribunalu.

Od kraja 1991. do 1997. godine vršio je obdukcije posmrtnih ostataka više od 5.000 poginulih na ratnim prostorima bivše Јugoslavije, piše u biografiji objavljenoj na sajtu Koordinacionog tijela.

Bio je član i predsjednik Јugoslovenskog komiteta za prikupljanje podataka o povredama međunarodnog humanitarnog prava Vlade SRЈ.

Podaci iz obdukcionih nalaza kasnije su mu poslužili za izradu doktorske disertacije koju je odbranio 1997. godine.

Iste godine na osnovu prikupljene građe predložio je osnivanje tima za istraživanje posljedica NATO bombardovanja na području Republike Srpske.

Proglašavan je za najboljeg mladog ljekara u sastavu sanitetske službe ЈNA i najboljeg starješinu sanitetske službe.

Pored redovnog, unapređivan je tri puta u više činove - u čin majora, potpukovnika i sanitetskog general-majora.

Učestovao je u pisanju više knjiga, objavio je više od 50 naučnih i stručnih radova, bio je saradnik u izradi više dokumentarnih filmova i muzejskih postavki.

O žrtvama rata držao je predavanje u Kembridžu, Londonu, Parizu, Hagu, Utrehtu, Amsterdamu, Kijevu, kao i parlamentima Velike Britanije i Ukrajine.

Stanković je za sobom ostavio suprugu i dvije ćerke.

Тагови: