Sadejstvo 2020 – avijacija bombardovala ciljeve, juriš tenkova i "lazara", desant specijalnih snaga

  • 10.10.2020. 18:24

Grmjelo je na Pešterskoj visoravni. Vojska Srbije pokazala je najbolje od ljudstva i tehnike kojom raspolaže toko združene taktičke vježbe sa bojevim gađanjem. 

Oko 2.800 pripadnika jedinica kopnene vojske, ratnog vazduhoplovstva i specijalnih snaga Vojske Srbije, sa oko 40 aviona i vše od 150 borbenih i neborbenih vozila i sistema preplavilo je "Pešter". Iz prvog reda vježbu su sa predsjednikom Srbije pratili Milorad Dodik, srpski član Predsjendištva BiH i Željka Cvijanović,  predsjednik Republike Srpske. 

Snažna Srbija znači bezbjednu Republiku Srpsku, poručila je Željka Cvijanović sa Peštera. Iako su poziv za prisutvo vježbi dobili svi članovi  Predsjedništva BiH, kaže Vučić, samo se Dodik odazvao. Čestitao je predsjedniku Srbije na uloženom naporu da modernizuje Vojsku. Na taj način, kaže Dodik, Vučić pokazuje da se Srbija zalaže za uspostavljanje regionalnog mira, ali je spremana i da odlučno brani i odbrani svoju teritoriju.

"Velika sposobnost koju je Vojska Srbije pokazala svakako ohrabruje i pruža poruku sposobnosti da Srbija može uspješno da prihvati i odbrani svoju dražvnost, svoj suverenitet", poručio je Dodik.

Vojnicima, oficirima, ministru odbrane na pokazanoj spremnosti, preciznosti i vještinama čestitao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije. Neke od vojnih  manevara pokazanih na Pešteru - ni bivša JNA nije izvodila, kaže Vučić. Vojska Srbije liči na ozbiljnu vojsku, poručio je predsjednik Srbije načelniku generalštaba. 

"Mi svoju vojsku snažimo da bismo odvratili svakog agresora od napada. Niti želimo, niti nam pada napamet da vodimo bilo kakve aresivne sukobe da ulazimo u njih. Čin mi se da se svako od vas, svako ko voli Srbiju osjećao ponosnim. Vojska Srbije jednako priapda i Srbima i bošnjacima i Mađarima i Rumunima i Slovacima i Rusinima i Hrvatima i Romima i svima drugima. Dakle, ovo je njihova vojska, ovo je njihova vojska koja je pomagala kada je bilo najteže u vrem kovida-19.  Ovo je njihova vojska koja će da čuva njihove kuće i nikada ih neće ugroziti.", poručio je Vučić.  

Na Pešterskoj visoravni i u vazdušnom prostoru moglo je  da se vidi dejstvo  aviona "mig 29", "orao i "supergaleb G-4" i helikoptera Mi-35, Mi-17V5, Mi-8, kao i borbenog helikoptera "gama“. Prikazan je veliki broj modernizovanih sredstava i sredstava iz razvoja odbrambene industrije, koja su prvi put zajedno dejstvovali na jednoj vježbi. Osim sa utiscima, predsjednik Srbije je sa Peštera otišao sa poklonima i to maketama Miga 29 i tenka. 

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм