Ivica Dačić

SAD ima novi pristup rješavanju problema sa Prištinom

  • 28.07.2018. 16:10

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine i nastojanja srpske strane da se dođe do kompromisa.

Dačić je, povodom informacija da SAD imaju novo konstruktivno rješenje u vezi sa Kosovom i Metohijom, rekao da nije riječ samo o novom rješenju, već o novom pristupu i da to predstavlja veliku promjenu. 

"To znači da su se otvorila vrata za traženje novog kompromisnog rešenja za koje SAD nisu bile spremne u proteklim godinama, jer su smatrale da je to pitanje zatvoreno", rekao je Dačić novinarima u Beogradu. 

Dačić je po povratku iz Vašingtona, gdje je prisustvovao obilježavanju stotinu godina od podizanja srpske zastave na Bijelog kući, istakao da SAD imaju pouzdanog partnera u Srbiji, prenose beogradski mediji. 

"Dužni smo da prevaziđemo negativno nasljeđe nedavne prošlosti i ostvarimo punu saradnju zasnovanu na zajedničkim vrijednostima i uzajamnom interesu Srbije i SAD", rekao je Dačić. 

Američki ambasador Kajl Skot rekao je novinarima da je američki stav da stabilno rješenje u vezi sa Kosovom i Metohijom mora biti pronađeno kroz pregovore Beograda i Prištine. 

"Bilo koji dogovor Beograda i Prištine mi smo spremni pozitivno da razmatramo", rekao je Skot, te ukazao na važnost da se dođe do stabilnog i trajnog rješenja za budućnost regiona jer otvorena pitanja komplikuju situaciju.