Šabac

Šaban Šaulić ostaje bez ulice, propala inicijativa

  • 18.02.2020. 15:38

Gradska komisija za određivanje naziva ulica i trgova u Šapcu je odbila zahtjev Mjesne zajednice Kamenjak da se prostor na uglu ulica Stojana Čupića i Avde Karabegovića urbanistički preuredi u trg koji bi ponio ime Šabana Šaulića. Komisija se oglasila nenadležnom za izmjenu urbanističkog plana, kojim sada nije predviđeno da se na tom mjestu gradi trg.

"Ne može se odrediti naziv trgu koji nije predviđen urbanističkim planom niti izgađen na terenu", piše u odgovoru koji je upućen Mjesnoj zajednici i koji je potpisao predsjednik komisije Dejan Živanović.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Kamenjak Janko Milovanović je na društvenim mrežama objavio obavještenje koje je primio od gradske komisije uz komentar "Šta reći više, sve piše".

On nije želio da komentariše odluku, ali je podsjetio da je zahtjev gradskoj komisiji upućen prošle godine nakon što je propala inicijativa da se Ulica Avde Karabegovića preimenuje u Ulicu Šabana Šaulića.

Podsjetimo, samo par dana nakon tragične smrti pjevača u Njemačkoj oko 1.500 mještana ovog dijela Šapca, među kojima je bilo i oko 300 stanovnika Ulice Avde Karabegovića u kojoj je pjevačeva rodna kuća, tražili su da se ova ulica preimenuje u Ulicu Šabana Šaulića. Potpisi i inicijativa nisu bili zvanični, a kada je nepuna tri mjeseca kasnije trebalo prikupiti potpise i dostaviti gradskoj komisiji, od promjene naziva ulice se odustalo.

"Inicijativu da se promeni naziv ulice gradskoj komisiji smo zvanično podneli na osnovu odluke Saveta mesne zajednice. Komisija je, međutim, tražila da se u roku od 15 dana prikupe potpisi građana iz te ulice. Pozvali smo ljude iz te ulice koji su pokrenuli peticiju nakon smrti Šabana Šaulića i oni su rekli da sada ne mogu da prikupe potpise svih građana", rekao je u aprilu prošle godine za Telegraf Janko Milovanović, predsjednik Mjesne zajednice Kamenjak.

Preimenovanje ulice nosi troškove

U Mjesnoj zajednici su pripremili formulare za izjašnjavanje građana, ali nisu ni pokušavali da nanovo prikupljaju potpise. Procenjeno je da bi, u slučaju da inicijativa bude prihvaćena, svi građani o svom trošku morali da mijenjaju lična dokumenta.

"To nisu male pare, pojedina domaćinstva bi morala da izdvoje i više od deset hiljada dinara za novu ličnu kartu i pasoš. Siromašni ljudi žive u toj ulici, nemaju novca i to bi bio veliki namet za njih. Neko bi se bunio i da je većina potpisala, a teško je vjerovati da bi svi građani potpisali", dodao je Milovanović.

Trg - zelena površina sa bistom pjevača

Potom se "rodila" ideja da uspomenu na Šabana Šaulića sačuvaju tako što bi se na uglu ulica Avde Karabegovića i Stojana Čupića, naspram čuvene "Liline kafane" uredio trg koji bi se nazvao po nastradalom pjevaču. Inicijatori su zamišljali uređenu zelenu površinu sa bistom Šabana Šaulića, fontanom, klupama za sjednje...

"Šabana je država nedavno posmrtno odlikovala i valjda je zaslužio i priznanje grada u kojem je rođen, gde je rastao i koji je, pored ostalog, prepoznatljiv po njegovom glasu i pesmama",  rekao je jedan mještanin iz poznate "šabačke male", vjerujući da će u izmijenjenom urbanističkom planu ovog dijela Šapca biti mjesta za Trg Šabana Šaulića.

(Telegraf.rs)

Тагови: